Svet
10 ogledov

Milijonska odškodnina za vsakega potnika

Območje iskanja letala Reuters
Francoski satelit je sredi morja fotografiral 122 predmetov. V ZDA se pripravlja tožbo zoper letalsko družbo. Medtem na dan prihajajo nove informacije o pilotu.

Odvetnik Januari Siregar, ki je v nesreči malezijskega letala izgubil sina, je v ZDA sprožil tožbo proti letalski družbi Malaysia Airlines. "Za družine, ki jih predstavljamo, je zelo pomembno, da so vsi krivci privedeni pred roko pravice,“ je povedal predstavnik odvetniške pisarne Ribbeck Law Chartered International, ki je že začela s postopki in napoveduje "milijonsko odškodnino za vsakega potnika“.

Včeraj so v ameriški zvezdni državi Illinois vložili "zahtevek po razkritju". Od nasprotne strani zahtevajo dokumente, ki se nanašajo na možne napake v gradnji letala, na tehničnih težave ali napačno ravnanje letalske družbe, ki bi lahko vodile v katastrofo.

"Ni bil v stanju, da bi letel"

Pilota Zaharia Ahmada Šaha je tik pred letom zapustila žena in se odselila iz skupnega doma, besede dolgoletnega prijatelja pilota povzema Daily Mail. "Bil je eden izmed najboljših pilotov. Sicer nisem zdravnik, ampak glede na vse, kar se mu je dogajalo, ni bil v stanju, da bi letel," je povedal.

Zaharie Ahmad Shah pilot | Avtor: Profimedias Profimedias
Njegovo osebno življenje je bilo po prijateljevih besedah v razsulu. Čeprav je bil pilot v razmerju z drugo žensko, ga je selitev žene iz družinske hiše močno razburila.

Prijatelj je povedal še, da posadka o tem najverjetneje ni vedela ničesar, dokler ni bilo že prepozno. Prepričan je namreč, da je letalo namerno strmoglavil v morje. 

Prijatelj se je odločil, da bo spregovoril, ko je včeraj slišal navedbe, da naj bi se letalo povzpelo neverjetno visoko. Vojaški radar je namreč po zadnji komunikaciji zasledil, da se je povzpelo na višino med 13,7 in 13,1 kilometra. Na tej višini je letelo 23 minut, preden se je začelo spuščati. V potniški kabini brez tlaka bi kisika zmanjkalo v 12 minutah, zato bi potniki omedleli. Kisikove maske namreč zadostujejo za samo od pet do deset minut. Strokovnjaki sicer zatrjujejo, da je letalu zmanjkalo goriva. 

Svojci razočarani 

"Želimo izvedeti resnico, vendar se bojimo, da bodo našli razbitine letala, saj bo potem naše upanje razblinjeno," pravijo sorodniki in prijatelji potnikov nesrečnega malezijskega letala MH 370. 

Med njimi je tudi Čeng Li Ping, ki svojima sinovoma ne upa povedati, da njunega očeta najverjetneje ne bo več domov. "Moje srce tega ne zmore. Nočem prizadeti svojih otrok," je povedala za CNN, medtem ko je v Kuala Lumpurju čakala na podatke, kaj se je zgodilo z njenim možem in preostalimi 238 potniki na letalu. "Ne zaupam malezijskim oblastem. Ne morem delati, ker mislim samo na moža in na otroke. Nimam moči ... Ne morem jasno razmišljati."

Svojce begajo predvsem nejasni podatki, kaj se je z letalom pravzaprav zgodilo. Vedo približno, kdaj je stromoglavilo, ne pa, zakaj. Kažejo jim zahtevne satelitske posnetke in tehnične podrobnosti, iz katerih ne znajo ničesar razbrati. Vse to je za svojce preveč, zato zahtevajo konkretna pojasnila. 

Steve Wang, ki čaka na novice o materi, prav tako zatrjuje, da ni nobenih dokazov, da je letalo strmoglavilo v Indijski ocean. "Če bodo našli razbitine, prav. Bomo to sprejeli. Ampak nimajo ničesar – le podatke, le analize," pravi in dodaja, da odgovori oblasti na njihova vprašanja niso smiselni. "Mislim, da so skrivali resnico," je prepričan. "Čeprav so vedeli, so zavlačevali in zamudili zlati čas za iskanje."

Malezijske oblasti na očitke odgovarjajo, da razumejo, kako težko je sprejeti tako novico. Pravijo, da svojcem povedo vse in tako hitro, kolikor le lahko. 

Nadaljujejo iskanje

Preiskovalci so po včerajšnji prekinitvi zaradi slabega vremena ponovno začeli iskati razbitine letala. Časa imajo le 36 ur, saj nato znova pričakujejo poslabšanje vremenskih razmer. Kot so sporočile avstralske oblasti za pomorsko varnost, pri iskanju sodeluje 12 letal in dve ladji.

Nove sledi? 

malezijsko letalo | Avtor: EPA EPA
Kmalu po začetku pa so malezijske oblasti sporočile, da je francoski satelit v nedeljo fotografiral 122 predmetov, ki bi lahko pripadali letalu. Predmeti so veliki od enega metra pa do triindvajsetih.

Oblasti so fotografije dobile včeraj, nato pa so jih prevzeli preiskovalci.

"Dajemo vse od sebe"

Avstralski premier Tony Abbott je obljubil, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da najdejo razbitine: "Družinam in vsemu svetu dolgujemo, da rešimo uganko tega nesrečnega leta."

Koordinacijo iskanja je namreč prevzela Avstralija, osredotočajo pa se na odmaknjeno območje približno 2.500 kilometrov jugozahodno od avstralskega mesta Perth, poroča BBC. 

Lahko mine več let 

Strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko minilo več mesecev, morda celo let, preden bi lahko dejansko našli posamezne kose letala ali na površje potegnili črno skrinjico. Razbitine pa so ključnega pomena, da bi lahko ugotovili, kaj se je zgodilo. "Ne vemo, zakaj, in ne vemo, kako se je zgodila ta grozovita tragedija," je povedal predstavnik Maleysia Airlines. 

Iskanje je še posebej zahtevno, saj je le malo znanega o topografiji morskega dna na tem območju; po besedah britanskega oceanografa Davida Ferreire "več vemo o površini Lune kot pa o dnu Indijskega oceana na tem območju". 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.