Svet
23143 ogledov

Ministra ujeli na radar: krepko je prekoračil dovoljeno hitrost

Šime Erlić Vlada Republike Hrvaške
Kjer velja omejitev 50 km/h, je vozil 85 km/h. In kazen? Nižja od predpisane.

Hrvaški minister za regionalni razvoj in evropske sklade Šime Erlić je po odločitvi sodišča dobil kazen za svoj prometni prekršek, ki ga je storil 1. januarja lani, ko sicer še ni bil minister, pač pa državni funkcionar.  Hrvate sicer odločitev sodišča jezi, saj menijo, da je sodnik za prekrške politiku pri obravnavi precej pogledal skozi prste. Dobil je namreč nižjo kazen od predpisane. 

Erlić je, tako Jutarnji list, 13. januarja lani ob 21.21 z najetim vozilom znamke ford peljal skozi eno od zadrskih ulic. Pri tem je, kot je pokazal radar, vozil kar 95 km/h. Številko so nato organi zmanjšali za 10 odstotkov in določili, da je Erlić vozil 85 km/h. To pa je 35 km/h na uro več, kot sicer velja omejitev v naseljenih mestih na Hrvaškem. Policisti so mu po prekršku uvedli prekrškovni postopek in izdali plačilni nalog.

A Erlić se je pritožil, o njegovem primeru je tako odločalo zadrsko sodišče. To je določilo, da mora aktualni hrvaški minister plačati globo 201 evro (plus 14 evrov sodnih stroškov). Če se odloči za plačilo v 90 dneh, pa lahko v tem primeru izkoristi pravico do plačila le dve tretjini kazni, kar pomeni 134 evrov plus 14 evrov sodnih stroškov.

Mnogi so ob odločitvi sodišča jezni, prepričani namreč so, da se je ministru nekoliko pogledalo skozi prste. Za takšen prekršek je namreč predpisana kazen od 390 do 920 evrov, poroča Jutarnji list. Kot olajševalno okoliščino je sodnik upošteval Erlićevo iskreno priznanje in dosedanjo nekaznovanost.

"Navedeni prekršek sem storil med vožnjo iz smeri Zagreba in glede na to, da je to moja redna pot, pazim na upoštevanje prometnih omejitev. Takšni prekrški so torej izjema. In v prihodnje bom bolj previden in ne bom kršil omejitev," je v zagovor Erlić sicer dejal na sodišču v Zadru. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 09:40 15.avgust 2023.

    kaj so zurnal24.si kupili Hrvatje ? Da je toliko novic objavljenih iz južnega Balkana ? Kaj pa druga Švica, ups, No.1 ? Nič novic...aja, tam nimajo rumenih dogodkov...

  • bobubob 08:53 15.avgust 2023.

    Eh, pa sem že mislil, da je naša 'policija' postala policija in da naših vipoidov ne obravnava več po posebnih 'postopkih'. Ja, očitno pri sosedih še ni gnilo prav vse, kar človek vidi in sliši. Imajo precej večji delež vretenčarjev. ...prikaži več. Tudi med aktivnimi politiki, medtem ko pri nas med njimi ni niti enega, ne levega, ne t.i. desnega. Šele v težavah spoznaš junaka - in med kovid blaznenjem smo namreč lahko jasno videli, koliko jih premore Slovenija....

  • francek 19:39 14.avgust 2023.

    Če je prave barve bo napaka v postopku in bo vse OK.