Svet
25685 ogledov

Ministrica zbranim pokazala prst

Andrea Jenkins zajem zaslona
Do incidenta je prišlo neposredno pred imenovanjem ministrice na položaj.

V britanskih medijih je odmeval incident, do katerega je prišlo v četrtek, neposredno pred imenovanjem nove ministrice za izobraževanje Andree Jenkins. Protestnikom, zbranim pred uradom premierja na Downing Streetu, je pokazala sredinca. 

Za ministrico je bila sicer imenovana tik preden je Boris Johnson objavil svoj odstop. Gre za konzervativno političarko, ki se je na Downing Streetu pojavila v podporo Johnsonu v kritičnih trenutkih. Posnetek je izzval velik bes med Johnsonovimi kritiki v državi. 

Začenja se tekma za stolček

Morebitni nasledniki britanskega premierja Borisa Johnsona se medtem pripravljajo na dolgotrajno bitko za prevzem položaja. Strankarski veljaki upajo, da bo novi premier imenovan še pred oktobrsko konferenco konservativne stranke. 

Prvi, ki je zaenkrat uradno napovedal svojo kandidaturo, je vodja parlamentarnega odbora za zunanje zadeve Tom Tugendhat. V članku za časnik Daily Telegraph je potrdil svojo namero o kandidaturi in dejal, da želi zbrati široko koalicijo za nov začetek.

Med ostalimi, ki resno premišljujejo o kandidaturi, so še državna tožilka Suella Braverman, zagovornik brexita Steve Baker in kopica nekdanjih in trenutnih ministrov, poroča BBC.

Med njimi so minister za obrambo Ben Wallace, ki trenutno vodi v javnomnenjskih raziskavah, ministrica za trgovino Penny Mordaunt, ki se je uveljavila kot ena od najmočnejših zagovornic brexita, zunanja ministrica Liz Truss, ki je v luči vojne v Ukrajini postala eden najbolj prepoznavnih obrazov vlade, nekdanji finančni minister Rishi Sunak, nekdanji minister za zdravstvo Sajid Javid, minister za promet Grant Shapps, finančni minister Nadhim Zahawi in predsednik odbora za zdravstvo Jeremy Hunt.

Video Svet Video: Bizarno rokovanje Jacinde Ardern z Borisom Johnsonom

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Naklonsky 11:57 10.julij 2022.

    Nekatere so potrebne, ne dobijo, zato prosijo na različne načine. Je pač javno objavila, kaj si želi.

  • Dusan12 10:17 10.julij 2022.

    Pljunuta Urška, pa ne Čepinova, ki je pametna za obe skupaj, ….