Svet
249 ogledov

Ministrstvo za ženske nadomestili z ministrstvom za preprečevanje pregreh

Afganistan talibani Epa
Talibani so danes afganistansko ministrstvo, pristojno za ženske, nadomestili z ministrstvom za preprečevanje pregreh, ki je bilo med talibansko prvo vladavino pristojno za nadzor nad spoštovanjem verskih pravil.

Pred poslopjem zdaj že nekdanjega ministrstva, pristojnega za ženske, so delavci postavljali tablo za ministrstvo za spodbujanje kreposti in preprečevanje pregreh, navaja AFP. V zadnjih 24 urah je bilo na Twitterju objavljenih več fotografij protestov uslužbenk ministrstva pred poslopjem, ki trdijo, da so izgubile delo.

Talibani danes niso odgovarjali na vprašanja o vzpostavitvi novega ministrstva.

To je sicer v Afganistanu delovalo že med letoma 1996 in 2001, ko so bili talibani prvič na oblasti. Tedaj so uslužbenci med drugim bičali ženske, ki so same hodile naokrog. Skrbeli so tudi za spoštovanje drugih pravil, ki jih določa islam. Med temi sta obvezna udeležba na molitvah in prepoved britja brad.

Afganistan Svet Talibani: "S to zmago je država rešena iz močvirja vojne"

Čeprav so talibani ob prihodu na oblast obljubili, da bo njihovo vladanje tokrat bolj zmerno, ženskam ne dovolijo, da bi se vrnile na delovna mesta. Na univerzah pa morajo biti ločene od moških, določili so tudi, kako so lahko tam oblečene.

Ravno danes pa so oblasti odredile, da se morajo srednješolci v soboto vrniti v šole. To velja za dijake in učitelje od 7. razreda dalje. Ob tem talibani niso navedli, kdaj se bodo lahko v šole vrnile srednješolke. Vprašanje sicer je, ali se lahko sploh bodo. Mlajši dečki in deklice so se šole vrnili že prej, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Afganistanski otroci Afganistan Svet Evakuirali več sto otrok brez spremstva

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.