Svet
45 ogledov

Mirovna pogajanja na robu propada

Palestinski predsednik Mahmud Abas Žurnal24 main
Abas: "Palestinci bodo zaprosili za članstvo v agencijah ZN."

Palestinci so zavrnili kompromisni predlog za rešitev bližnjevzhodnih mirovnih pogovorov, palestinski predsednik Mahmud Abas pa je že podpisal dokumente, v katerih prosijo za članstvo v 15 agencijah Združenih narodov (ZN) in pristop k mednarodnim pogodbam.

"Palestinsko vodstvo je soglasno podprlo odločitev, da zaprosimo za članstvo v 15 agencijah ZN in mednarodnih pogodbah, začeli bomo s četrto ženevsko konvencijo," je danes zvečer po televiziji v Ramali sporočil Abas in dodal, da bodo prošnje "poslali nemudoma".

Reševanje mirovnih pogovorov

Zadnji krog mirovnih pogajanj je po treh letih premora julija lani sprožil ameriški državni sekretar John Kerry. Do konca aprila bi se morali obe strani že načeloma dogovoriti o ključnih vprašanjih končnega mirovnega sporazuma, vendar pa napredka ni bilo in ZDA si zdaj prizadevajo doseči vsaj podaljšanje pogajanj do konca letošnjega leta.

Prav v ponedeljek zvečer je bil tako Kerry, ki poskuša na vsak način rešiti mirovne pogovore, znova na obisku na Bližnjem vzhodu. Sešel se je z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in glavnim palestinskim pogajalcem Sajebom Erekatom, medtem ko je bilo predvideno srečanje z Abasom odpovedano. Danes se Kerry mudi v Bruslju na zasedanju zunanjih ministrov Nata, a naj bi se že v sredo vrnil na Bližnji vzhod in se sešel z Abasom.

Izraelci hočejo svojega vohuna

Julija lani so se Palestinci zavezali, da v času mirovnih pogovorov na mednarodnem parketu ne bodo začenjali nobenih pobud proti Izraelu, kakršne so na primer prošnje za članstvo v agencijah ZN ali pravni postopki proti Izraelu.

Izrael je po drugi strani obljubil izpustitev 104 palestinskih zapornikov, a pred izpustitvijo še zadnje skupine 26 dolgoletnih zapornikov, do katere naj bi prišlo konec marca, si je premislil in je ni izvedel.

Zaradi tega so se pogajanja sedaj znašla na robu propada. V ponedeljek naj bi dali Palestinci Kerryju 24 ur časa, da najde rešitev, in obenem zagrozili, da bodo v nasprotnem primeru zaprosili za članstvo Palestine v vseh agencijah ZN.

Po navedbah virov blizu pogajanj naj bi bili Izraelci pripravljeni popustiti v zameno za izpustitev izraelskega vohuna Johnatana Pollarda, ki je bil zaradi vohunjenja v ZDA za Izrael leta 1985 obsojen na dosmrtno ječo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.