Svet
13 ogledov

"Misija zaključena, Houston"

Atlantis
1/9
Reuters
Raketoplan Atlantis je varno pristal v Cape Caneveralu. S tem se končuje doba raketoplanov.

Štiričlanska posadka se je vrnila s trinajstdnevne misije na Mednarodno vesoljsko postajo. Po pristanku raketoplana je poveljnik Chris Ferguson javil: "Misija opravljena, Houston".

Poleg Fergusona so se na raketoplanovo 33 misijo odpravili še pilot Doug Hurlex, ter Sandy Magnus in Rex Walheim.

Atlantis je v Zemljino orbito vstopil nad Kualo Lumpurjem, od kjer je pot proti Floridi nadaljeval prek južnega Pacifika in Mehiškega zaliva. Naslednja postaja za Atlantis je muzej v Kennedyjevem centru, kjer bo na ogled obiskovalcem.

Preden se bodo astronavti lahko izkrcali iz raketoplana, morajo opraviti še nekaj nujnih pregledov. Med drugim jih bo pregledal zdravnik.

Konec po 30 letih

S pristankom Atlantisa v Cape Canaveralu na Floridi se je končala 30-letna zgodovina vesoljskih poletov ameriških raketoplanov.

Na svojo zadnjo pot na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) je Atlantis odšel 8. julija. Z nje se je vrnil s štirimi astronavti in dobrimi 2,5 tone odpadkov in nepotrebnega materiala.

Vremenska napoved za čas pristanka je dobra. V primeru zapletov bi lahko pristanek prestavili za uro in pol, ali pa bi ga prestavili na jutrišnji dan.

135 misij v 30 letih

Atlantisova zadnja odprava je bila 135. misija raketoplanov od aprila 1981, ko je prvič v vesolje poletela Columbia, in 37. polet raketoplanov na ISS. V tem času je v vesolje šlo 355 astronavtov.

Ameriški astronavti se bodo v vesolje poslej vozili z ruskimi raketami sojuz, kasneje pa s plovili ameriških zasebnih podjetij SpaceX in Virgin Galactic.

Komentarjev 1
  • jst 17:37 21.julij 2011.

    In misija vesolje se še začela ni. Ti poleti so bili šele začetek.