Svet
11586 ogledov

Misterij tragične usode letala in posadke na Hrvaškem

Preiskava nesreče letala na Hrvaškem Pixsell
Nesreče nizozemskega letala Cirrus 20, ki je včeraj med letom iz Maribora v Pulj izginilo z radarja, ni preživel nihče, so danes potrdili hrvaški preiskovalci.

Razbitine nesrečnega letala so našli na Mali Kapeli blizu Ogulina v Karlovški županiji.  Kot poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, preiskavo na terenu vodita policija iz Karlovca in glavni letalski inšpektor Danko Petrin. Preiskovalci so s kraja dogodka sporočili, da je bilo letalo v nesreči hudo poškodovano, nato pa ga je zajel še ogenj.

Vzrok nesreče še ni znan. "Dobiti moramo podatke kontrole letov, komunikacijo, ki so jo imeli s pilotom, radarske in druge podatke, šele nato bomo imeli celovito sliko in, upam, odgovor na vprašanje, kaj in zakaj se je zgodilo," je dejal Petrin. 

Potrebna bo analiza DNK

"Potrebna bo analiza DNK, saj je stanje na kraju nesreče takšno, da natančnega števila ljudi ni mogoče ugotoviti. Lahko domnevamo, da so bili trije, ne moremo pa reči s 100-odstotno gotovostjo. Črna skrinjica na tako majhnih letalih ne obstaja," je dejal Petrin.

"Načrt leta je znan, zakaj je bil na tem mestu, pa ni znano. Vzletel je z mariborskega letališča z namenom pristanka v Pulju, zakaj se je znašel tukaj, pa ne morem reči. Pilot poroča pot z načrtom leta. In potem ga kontrola leta odobri ali ne. Ne vemo, ali je bila ta točka leta načrtovana."

Trditev, da je vzrok za strmoglavljenje letala slabo vreme, je zavrnil kot špekulacijo, ker se "vodijo samo po dejstvih in da slabe vremenske razmere ne pomenijo samodejno, da so vzrok za strmoglavljenje letala". 

Za celovito sliko, kaj se je včeraj v resnici zgodilo, bo tako potrebno še počakati.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1