Svet
16388 ogledov

Mlada medicinska sestra ni zdržala pritiska

Koronavirus v Italiji
1/4
Epa
V Italiji se drama stopnjuje, po novem do petletne zaporne kazni za kršitelje vladnih ukrepov, zdravstveni delavci ne zdržijo več.

Pri naših zahodnih sosedih je odjeknila žalostna vest o 34-letni medicinski sestri iz Monze, ki je med karanteno zaradi okužbe s Covid-19 storila samomor.

Žalostno novico je sporočila Nacionalna zveza za zdravstveno nego in dodala, da je medicinska sestra pred karanteno delala na intenzivni negi v natrpani bolnišnici San Gerardo: "Pozitivna in s simptomi novega koronavirusa je doživljala močan stres ob strahu, da je okužila tudi druge." S tem strahom se po njihovih navedbah srečujejo iz dneva v dan tudi ostali zdravstveni delavci, saj v Italiji marsikje primanjkuje ustrezne zaščite.

To je sicer že drugi primer samomora medicinske sestre v Italiji v zadnjih dneh: "Podoben dogodek se je zgodil z istimi poglavitnimi razlogi. Čeprav upamo na drugačen scenarij, se bojimo, da se bo v teh stresnih razmerah in pri takšnem pomanjkanju zdravstvenega osebja trend še stopnjeval," opozarjajo v zvezi.

medicinske sestre Magazin Neverjetne fotografije italijanskih medicinskih sester in zdravnikov

Po zadnjih podatkih Višjega inštituta za zdravje v Italiji (ISS) je bilo do zdaj v Italiji registriranih že 5.211 okuženih zdravstvenih delavcev, vključno z zdravniki, medicinskimi sestrami in farmacevti, kar predstavlja več kot osem odstotkov vseh potrjenih primerov v Italiji. Na žalost je vse daljši tudi seznam mrtvih zdravnikov, številka se je danes povzpela že na 29.

Takšne zdravstvene razmere se po besedah Massima Gallija iz oddelka za nalezljive bolezni v bolnišnici Sacco iz Milana ne bodo kmalu končale. "Upam, da se bo stanje umirilo prej, a se najbrž stanje ne bo umirilo vse do junija," je napovedal.

Vse strožji ukrepi

Medtem v Italiji nadaljujejo z vse strožjimi ukrepi za omejitev širjenja novega virusa. Po poročanju Italijanske tiskovne agencije Anse grozi tistim, ki bi prostovoljno kršili kanateno in so pozitivni na Covid-19 od 400 do 3.000 evrov globe in zaporna kazen do petih let. Obenem italijanska vlada dovoljuje, da posamezne regije ukrepe še zaostrijo, vendar le na področjih, ki so v njihovi prostojnosti.

V Italiji velja še naprej omejitev gibanja in prepoved o tem, da osebe zapuščajo občino, v kateri se nahajajo. Občino lahko zapustijo le iz opravičljivih poslovnih ali zdravstvenih razlogov. Italija je sicer že dva dni nazaj ustavila vso nenujno proizvodnjo in dejavnosti. Popolna karantena velja tudi za tiste, ki so bili v stiku z okuženimi.

Italijanske oblasti so sicer na terenu že preverile 2,2 milijona Italijanov. Do včeraj so ovadili 102.316 oseb, ker so bile brez utemeljenega razloga izven domovanja. 2.348 oseb so ovadili zaradi lažnih navedb.

V Italiji je novi koronavirus v zadnjih 24 urah terjal 743, kar je spet nov visok porast smrtnih žrtev po dveh dneh umirjanja. Skupno se je število umrlih zaradi covida-19 v Italiji povzpelo na 6820. Število potrjenih okužb s koronavirusom se je medtem zvišalo na 69.176.

Je pa dober podatek ta, da se je že tretji dan zniževalo dnevno število na novo potrjenih primerov. 21. Marca so tako v Italiji zabeležili v enem dnevu največ novih primerov, in sicer 4.821, naslednji dan 3.957, v ponedeljek 3.780, včeraj pa je številka padla že na 3.612.

Koronavirus v Italiji Črne številke Svet Spet visok porast smrti v Italiji

Na pomoč številne države

Kot smo pisali, je Italiji že minuli teden na pomoč s svojimi strokovnjaki in medicinskimi pripomočki priskočila Kitajska. Ta teden je v Italijo prispela že tretja ekipa Kitajskih strokovnjakov, na pomoč Italiji pa sta priskočili še Kuba in Rusija, piše Italijanska tiskovna agencija Ansa.

S Kitajske prihaja samo ta teden milijon in pol zaščitnih mask in pol milijon zaščitnih oblek. Na dan pa naj bi samo v Lombardiji, kjer je največ okuženih, porabili okoli 300.000 zaščitnih mask. Kitajska je poslala tudi že več kot 300 zdravnikov in ostalega medicinkega osebja, ki ima izkušnje s koronvirusom, Kuba je poslala več kot 50 zdravnikov in medicisnkih sester.

Rusija je po dolgem pogovoru premiera Giuseppe Conteja in ruskega predsednika Vladimirja Putina poskrbela za izdatno pomoč pod geslom Iz Rusije z ljubeznijo, Italiji pomagajo tako z opremo, kot s strokovnjaki. V Italijo so tako poslali kar 14 letal z osmimi brigadami zdravnikov in specialnih vozil. Gre predvsem za vojaške zdravnike, virologe ter zdravniško opremo.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • sandmahyd 19:37 25.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • hooucoto 16:35 25.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • Laznivi 15:50 25.marec 2020.

    Ubogi zdravstveni delavci tako ...policija in vojska pa se vedno ne sme streljati banditov ki ne spostujejo odredb in kuzijo vse okrog sebe.