Svet
14 ogledov

Mladić urgentno na operacijo

Mladić med zaslišanjem Žurnal24 main
Ratka Mladića so morali nujno odpeljati na operacijo kile.

Haaškega obtoženca in nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića so morali predvčerajšnjim iz haaškega pripora prepeljati v bolnišnico zaradi nujne operacije kile, poroča časnik Blic.

Njegov beograjski odvetnik Branko Lukić je za nemško tiskovno agencijo dpa novico potrdil. Operacija je potekala dobro, Mladić pa bo bolnišnico zapustil v petek.

Kje so ga operirali?

Odvetnik je za nizozemsko tiskovno agencijo ANP dejal, da so Mladića operirali v bolnišnici Bronovo v Haagu, kamor naj bi ga prepeljali v torek zvečer. Tiskovna predstavnica haaškega sodišča Norma Jelačić tega ni potrdila. "Lahko potrdim, da Mladić ni zapustil zapora v Scheveningnu," je dejala. To bi lahko pomenilo, da so Mladića operirali na bolniškem oddelku zapora, kar so povedali tudi v diplomatskih krogih. V Haagu informacij o zdravstvenem stanju obtoženca niso komentirali, saj o tem ne morejo govoriti brez njegovega dovoljenja.

Za zdaj tako tudi ni znano, ali bo operacija vplivala na potek sojenja Mladiću, ki naj bi pred sodnika znova stopil 25. avgusta.

Razdeljena obtožnica

Tožilstvo pa je haaškemu sodišču predlagalo, da bi obtožnico zoper Mladića razbili na dva dela. Predlagali so, da bi mu najprej sodili zaradi genocida v Srebrenici, po tem pa bi imeli še en proces z vsemi drugimi obtožbami. Delitev obtožnice na dva dela so predlagali ravno zaradi Mladićevega zdravstvenega stanja, ki bi se lahko hitro poslabšalo.

Dovolj zdrav za sojenje

Mladićevo zdravstveno stanje je bilo v ospredju razprav že ob njegovi izročitvi Haagu. Njegov odvetnik je zatrjeval, da je prešibak, da bi lahko spremljal sojenje, vendar so tako zdravniki v Beogradu kot v Haagu ocenili, da je sposoben spremljati sojenje. Med 16-letnim begom naj bi ga večkrat zadela kap, med zaslišanji v Haagu je tudi sam večkrat opomnil, da je bolan.

Potem ko je bil Mladić po 16 letih na begu konec maja vendarle aretiran, so se pojavila ugibanja o njegovem domnevno slabem zdravstvenem stanju. 69-letnik naj bi namreč v minulih letih med drugim preživel več kapi. Kljub temu so zdravniki tako v Beogradu kot v Haagu, kamor so ga teden dni po aretaciji izročile srbske oblasti, ocenili, da je sposoben za sojenje.

Komentarjev 4
  • 1111 14:44 18.avgust 2011.

    ...kakšna operacija...pustit so ga mogli, da se muči in trpi od bolečin...pa še kakšno okrog uh mu zalepit...

  • 1111 14:43 18.avgust 2011.

    nota..vse ok????

  • Nota Lovesong 12:22 18.avgust 2011.

    Ivan Kramberger ali Ivek sem jaz..Ivek si ti..Iveki smo mi vsi ! PRAVICA DO RESNICE DANES !!! Resnico o komunisticnih zlocinih napram "Slovenskemu" in Hrvaskemu narodu danes !!! KAJ IMATA KRAMBERGER IN VUKOVAR SKUPNEGA...zakaj situacija kot je v JUGO "SLOVENSKI" ...prikaži več DRZAVI..KDO SO "SLOVENSKI" IN HRVASKI POLITIKI... http://ivankrambergerdanes.blogspot.com/ or http://ivankramberger.wordpress.com/ ce povezava ne deluje, vnesite v google tekst "Ivan Kramberger ali..Ivek sem jaz..Ivek si ti..Iveki smo mi vsi". Nazaj na barikade !! Naj Ivekov duh zivi naprej v vseh nas !! SMRT KOMUNIZMU; SVOBODA NARODU !!!