Svet
17 ogledov

Množičen shod Ukrajincev za zahodno pot

protest ukrajina
1/6
EPA
Množične proteste v ukrajinskem glavnem mestu proti zasuka države stran od EU je zaznamovalo tudi nasilje. Največji shod po oranžni revoluciji.

Kakih sto tisoč prozahodno usmerjenih Ukrajincev se je danes v Kijevu zbralo na protestu proti odločitvi ukrajinske vlade, da ustavi priprave na podpis pridružitvenega sporazuma z EU. Po poročanju britanskega BBC se je v središču prestolnice zbrala ogromna množica, morda celo največja od oranžne revolucije leta 2004. Poročajo o nasilnih incidentih.

Število udeležencev shoda, ki so se odzvali na pozive opozicije k množičnemu protestu, je skozi dan hitro naraščalo. Organizatorji so sicer že vnaprej napovedali, da se bo zbralo do 100.000 ljudi.

Policija je dopoldne zagotavljala, da ji bo uspelo zagotoviti javni red in mir, sedaj pa prihajajo iz Kijeva poročila, da so policisti med drugim že uporabili solzivec. Spopadli naj bi se namreč s skupino protestnikov, ki so skušali prebiti policijsko zaporo in vdreti v poslopje vlade.

"Mi nismo Sovjetska zveza, smo Evropska unija," vzklikajo nekateri protestniki na Evropskem trgu in mahajo z zastavami EU. Številni tudi pozivajo k odstopu predsednika Viktorja Janukoviča in terjajo izpustitev nekdanje premierke Julije Timošenko iz zapora. Mnogi so na trg prišli z družinami in otroki.

Kompas se vrti med Moskvo in Brusljem

Opazovalci se strinjajo, da je ta odločitev posledica pritiskov Rusije. Kremelj, ki si želi, da se Ukrajina pridruži carinski uniji pod okriljem Rusije, je namreč zagrozil s trgovinskimi ovirami za ukrajinsko blago, če bi prišlo do podpisa sporazuma. Poleg tega Ukrajini, ki je energetsko odvisna od uvoza ruskega plina, vedno grozi tudi to, da v Moskvi "ustavijo pipico".

Le nekaj kilometrov stran od opozicijskega protesta je sicer danes potekal provladni shod, na katerem se je po pisanju BBC zbralo kakih 10.000 ljudi.

Komentarjev 1
  • privat 14:52 25.november 2013.

    mati rusija nikoli ne bo pustila svojo hčer da odide v drug tabor...kakor nikoli ne bo pustila drugačne miselnosti grčiji ali srbiji