Svet
477 ogledov

Močne eksplozije v bližini nuklearke Zaporožje

Nuklearka Zaporožje Profimedia
Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je v četrtek sporočila, da so blizu jedrske elektrarne v ukrajinskem Zaporožju, ki je pod nadzorom Rusije, odjeknile močne eksplozije. V Moskvi so trditve IAEA označili za neutemeljene.

"Včeraj okoli 10. ure po lokalnem času je bilo slišati osem močnih detonacij, zaradi katerih so vibrirala okna pisarn v elektrarni, danes pa jih je bilo slišati še več," je v sporočilu poudaril Grossi, ki je minuli teden obiskal Ukrajino.

Prvi mož IAEA je vnovič pozval k vzpostavitvi varnega območja okoli nuklearke, saj po njegovih besedah stalna ekipa IAEA v jedrski elektrarni nenehno poroča o eksplozijah v njeni bližini.

"Že več mesecev pozivam k vzpostavitvi območja jedrske varnosti in zaščite v jedrski elektrarni Zaporožje. Hvaležen sem za močno podporo, ki sem jo prejel od številnih svetovnih voditeljev (...), vendar je potrebno še več. Ne smemo se ustaviti," je Grossi ta teden povedal v Evropskem parlamentu, piše na spletni strani IAEA.

V Moskvi so trditve generalnega direktorja IAEA zavrnili kot neutemeljene. "V tem času je potekal artilerijski spopad, vendar je bil daleč stran. Na ozemlju jedrske elektrarne ali v njeni bližini ni bilo nobenih eksplozij," je izpostavil vodja ruskega jedrskega operaterja Rosenergoatom Renat Karčaa in poročilo IAEA označil za provokacijo.

Tank Abrams M1 Svet Ukrajina bo prejela 31 "najzmogljivejših tankov na svetu"

"Tega ne morem opisati drugače kot provokacijo," je dejal. "Preden se takšne informacije objavijo, bi jih bilo treba preveriti in potrditi," je dodal, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Grossi se je minuli teden mudil v Ukrajini z namenom vzpostavitve začetka misije in stalne navzočnosti strokovnjakov IAEA v vseh jedrskih objektih, vključno s Černobilom, kar mu je po navedbah na spletni strani agencije tudi uspelo.

Volodimir Zelenski Svet Zelenski z novimi prošnjami

Jedrska elektrarna v Zaporožju, največja v Evropi, je od marca pod ruskim nadzorom, obstreljevanje v okolici objekta pa vzbuja strah pred jedrsko nesrečo. IAEA si prizadeva, da bi na območju jedrske elektrarne vzpostavili varno območje in s tem zmanjšali tveganje za jedrsko nesrečo. Ruske sile medtem v zadnjih mesecih redno obstreljujejo ukrajinsko energetsko infrastrukturo po vsej državi.

Komentarjev 21
  • Idioti 21:23 27.januar 2023.

    Zelo lahko je ugotoviti s katere strani prihajajo granate ali rakete. Težje je z minami sploh če so izstreljene iz bližine .Granata udari v zemljo pod kotom in njena kinetična energija posuje razbitine pred saboskoraj se da ugotoviti iz katere ...prikaži veče smeri je priletela , ne samo od kje.

  • Idioti 21:17 27.januar 2023.

    Zelo lahko je ugotoviti o

  • janči 19:27 27.januar 2023.

    Tale Grossi je pa tudi en pezde, povsem podrejen EU in ZDA, torej proti Rusiji. Če se samo spomnim, ko so raziskovali obstreljevanje Zaporoške JE, je modro ugotovil, da je JE res obstreljevana, samo, da pa ni mogoče ugotoviti, kdo ...prikaži več jo obstreljuje. Kreten kretenski prve vrste.