Svet
13 ogledov

Moody's Italiji znižal bonitetno oceno

Moody's EPA
Bonitetna agencija Moody's je ponoči znižala bonitetno oceno na italijanske državne obveznice z Aa2 na A2 z negativnimi obeti. Med razlogi agencija izpostavlja potencialne težave pri financiranju dolgoročnega dolga ter počasno gospodarsko rast.

Kot pojasnjujejo v Moody'su, se Italija kot članica območja z evrom srečuje z nizkim zaupanjem v finančni sistem, kar povečuje tveganje. "Čeprav bi prihodnje politične akcije v območju evra lahko omilile zaskrbljenost vlagateljev in stabilizirale finančne trge, je zelo možen tudi obraten scenarij," piše Moody's.

Ob tem se italijansko gospodarstvo še naprej srečuje z velikimi izzivi zaradi strukturne šibkosti, menijo analitiki agencije. Ta se odraža v nizki produktivnosti ter pomembnih rigidnostih na trgu dela in izdelkov. Takšno stanje hromi gospodarsko okrevanje države in ga ne bo mogoče kmalu odpraviti.

Ob tem pa vlada negotovost, ali bo italijanska vlada dosegla cilje finančne konsolidacije. Več kot polovica ukrepov je namreč osnovana na rasti prihodkov, ob šibki gospodarski rasti v Italiji in EU pa ta ni zagotovljena.

Kot navaja bonitetna hiša, je Italija na začetku globalne finančne in gospodarske krize imela javni dolg v višini 104 odstotke BDP, ta delež pa naj bi se do konca letošnjega leta dvignil na 120 odstotkov. To bi državo še dodatno izpostavilo šokom na finančnih trgih, še meni Moody's.

Komentarjev 1
  • 1111 15:03 05.oktober 2011.

    ...sej je vse v **rcu...USA je the best! samo oni so še naj :))) ...a moramo to golazen sprejemat???? glede na to, da ameriški kakec v slo to spremlja, ga lepo pozdravljam!