Svet
13 ogledov

Moskva: Delna prepoved prodaje vodke

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Moskovske oblasti so prepovedale prodajo vodke in drugih žganih pijač ponoči in v zgodnjih jutranjih urah. S tem želijo zmanjšati pojav alkoholiziranosti, ki je med Rusi zelo pereč.

S prvim septembrom tako v moskovskih trgovinah ne bo mogoče več kupiti žganih pijač med deseto uro zvečer in deseto uro zjutraj. Moskovčani pa bodo kljub temu lahko v omenjenem času še vedno kupili vino, za katerega prepoved ne bo veljala.

Ruske oblasti si tako želijo zmanjšati vse bolj pereč pojav vinjenosti v tamkajšnji družbi, saj zaradi zlorabe alkohola vsako leto umre pol milijona Rusov. Čezmerno uživanje alkohola pa negativno vpliva tudi na dolžino življenja moških, saj je ta celo manjša kot v Bangladešu in Hondurasu.

"Ljudje na svoje zdravje ne znajo paziti. Tega se moramo zavedati," je dejal ruski predsednik Dmitrij Medvedjev v televizijskem intervjuju leta 2009, ko je oznanil delno prepoved prodaje alkohola.

Oblasti so v boju proti alkoholiziranosti že uvedle ničelno toleranco za vožnjo pod vplivom alkohola in določile najnižjo dovoljeno ceno vodke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.