Svet
2022 ogledov

Mt. Everest: Ledeniki se topijo in odkrivajo trupla

Mount Everest EPA
Ledeniki na Mount Everestu se topijo in odkrivajo, kakšen davek je gora zahtevala med alpinisti.

Od prvega poskusa vzpona na najvišji vrh sveta je pri tem podvigu umrlo skoraj 300 alpinistov. Dve tretjini jih je pokopanih na gori, pod snegom in ledom. 

Segrevanje ozračja je povzročilo taljenje ledenikov, kar ima za posledico tudi to, da se razkrivajo mesta, na katerih so ostali alpinisti, za katere je bil usoden vzpon na Mount Everest. 

S kitajske strani gore so po poročanju BBC začeli odstranjevati trupla. Podobno so začeli tudi na nepalski strani, kjer organizatorji odprav opozarjajo, da mora k stvari pristopiti tudi vlada. 

Ob tem so opozorili, da je to izjemno zahtevno početje. Nekdanji predsednik Združenja nepalskih gorskih vodnikov Ang Tshering je dejal, da je bil eden najzahtevnejših primerov, ko so morali z višine 8.700 metrov prenesti truplo alpinista. "Truplo je bilo zmrznjeno in je tehtalo 150 kilogramov, poleg tega pa je bilo na težko dostopnem mestu," je dejal. 

Pojavlja pa se še en pomislek. Priznani alpinist Alan Arnette opozarja: "Večina alpinistov bi raje ostala na gori v primeru smrti. Lahko bi rekli, da je nespoštljivo, če bi jih spravili v dolino, v primerih, ko ne gre za umik iz posamezne smeri ali za umik na željo sorodnikov". 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.