Svet
18942 ogledov

Mučili so ga sedem minut, rezali še pri življenju

Umor novinarja Džamala Hašodžija Epa
Vir blizu turških preiskovalcev, ki naj bi slišal posnetke mučenja, trdi, da je savdski novinar umiral sedem minut.

Glede na vir blizu turških preiskovalcev, na katerega se sklicuje Middle East Eye, so savdskega novinarja Džamala Hašodžija iz prostorov savdskega konzulata nasilno odpeljali v sosednjo stavbo, kjer ima svoj kabinet generalni konzul. Krike mučenega novinarja naj bi slišala priča v spodnjem nadstropju.

"Konzula so odpeljali iz prostora. Novinarja niso niti skušali zaslišati, prišli so ga ubiti," je povedal omenjeni vir. Novinar naj bi prenehal kričati takrat, ko naj bi mu vbrizgali neznano snov.

Glede na posnetke dogajanja, ki naj bi jih slišal omenjeni vir, je savdski strokovnjak za forenziko novinarja začel rezati še ko je bil ta živ, pri čemer si je v ušesa vstavil slušalke, s čimer je preglasil krike. Ostalim v prostoru naj bi pri tem rekel, da "ko opravlja ta posel, posluša glasbo" in da bi bilo dobro, da bi to storili tudi oni.

Triminutna verzija posnetka je vročena turškemu časniku Sabah, ki pa se še ni odločil za objavo, o dogajanju na konzultatu medtem danes piše tudi turški časnik Yeni Safak, ki se ravno tako sklicuje na zvočne posnetke.  

Kot piše provladni turški dnevnik, so domnevni morilci do savdskih oblasti kritičnega Hašodžija mučili tako, da so mu odrezali prste, nato pa ga obglavili. Časnik dodaja, da so prisluhnili več posnetkom dogajanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pogrešan savdski novinar Grozljivo Svet Šokantni audio in video dokazi o smrti novinarja

"Naredite to zunaj"

Hašodži je izginil, potem ko je vstopil v konzulat. Po prepričanju turške policije ga je ubila posebna ekipa 15 Savdijcev, v Rijadu te trditve zavračajo kot neutemeljene.

Ameriški časnik Washington Post, za katerega je pisal tudi Hašodži, je že pred tem poročal, da obstajajo zvočni in slikovni posnetki, ki dokazujejo, da je bil novinar ubit znotraj konzulata in nato razkosan. Pri tem se je skliceval na ameriške in turške predstavnike. Današnja objava v časniku Yeni Safak pa je prva, v kateri turški mediji trdijo, da so te posnetke slišali.

Da je zaslišanje, mučenje in umor posnela Hašodžijeva pametna ura, je konec tedna poročal turški časnik Sabah, a so nekateri strokovnjaki ocenili, da je le malo verjetno, da bi lahko ura dogajanje posnela na način, kot je bilo opisano.

Časnik Yeni Safak danes poroča tudi, da je na posnetku med mučenje Hašodžija slišati savdskega konzula v Istanbulu Mohameda al Otajbija, ki pravi: "Naredite to zunaj. Spravili me boste v težave." Dnevnik dodaja, da je na nekem drugem posnetku slišati neznanca, ki pravi konzulu: "Če želiš živeti, ko prideš v Savdsko Arabijo, bodi tiho!"

Konzul Otajbi je v torek zapustil Istanbul in odpotoval v Rijad, še preden so turške oblasti v okviru preiskave novinarjevega izginotja preiskale njegovo rezidenco.

Pogrešan savdski novinar Svet "Novinarja so ubili in ga razkosali" Pogrešan savdski novinar Še vedno pogrešan Svet Izginotje novinarja: To je posnela Applova pametna ura

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • kapibara 11:27 18.oktober 2018.

    Opis umora, v angleščini, jest razumem, kot, da so ga z neko snovjo paralizirali-ohromili gibalne mišice- paraliziran, um in čutila še delajo.. in ga še živega razkosali, za transport..?? Upam, da sem v zmoti.. !!

  • maresem 17:42 17.oktober 2018.

    Taka gnusna dejanja je sposobna izvajati samo islamistična gamat. Jutri bo to lahko že pri nas.... Sprejel jih bo pa veliki vodja iz Murgel & company.

  • popokatopetl 13:49 17.oktober 2018.

    > "Kdo je velik ? Kdo že?" ...................... Zdej se množično zgražamo, čeprav je ves čas jasno da na Bližnjem vzhodu SA spadajo med "zmerne glavorezce", pri čemer se pridevnik zmerni nanaša na zavezništvo z zahodom. Žal so se glave ...prikaži večlave v ne tako davni zgodovini med/po 2.SV rezale tudi pri nas in to na obeh straneh, pa tudi le dve desetletji nazaj v HR in BiH, v imenu tega ali onega boga ali pa na bolnem ego tripu. Res ne znamo bolje?