Svet
5940 ogledov

Dramatični posnetki iz Hrvaške

Goran Kovacic/PIXSELL
Pestro vremensko dogajanje ni prizaneslo tudi na Hrvaškem. Voda je vdrla v več kavarn in restavracij, poplavljena so nekatera mestna središča in prekinjene nekatere trajektne linije.

Močan naliv, ki Istro spremlja od jutra, že pušča prve posledice. Plima ni ugodna, zato se morje razliva na obalo. Promet je precej otežen, zaradi padavin je na cestah zmanjšana vidljivost, zato obstaja nevarnost zdrsov.

IstraIn poroča, da je visoka gladina morja poplavila središče Rovinja. Voda je vdrla v nekatere kavarne in restavracije, a kot je dejal gasilski poveljnik Rovinja Evilijan Gašpić, klicev na pomoč pri morebitnem izčrpavanju še niso prejeli.

Deli rive so potopljeni tudi v Pulju. ''Ogledali smo si morebitne kritične točke, na terenu so vse razpoložljive sile naših komunalnih podjetij, ki so takoj odreagirali. Stanje spremljamo skozi čas, da bodo vse ceste ostale prevozne in varne,'' je povedal puljski župan Filip Zoričić. Na Mestni občini Pulj dodajajo, da poleg plime težave povzroča močan veter, ki na odtoke nanaša listje, kar dodatno otežuje odvodnjavanje v samem središču mesta in drugod.

Podobne težave se pojavljajo v bližnjem Poreču. Zaradi poplavljenih cest so ustavili promet na državni cesti med Novigradom in Porečem.

Na Reki težave poleg padavin in vetra povzroča plima, zaradi katere je morje zjutraj že poplavilo nekatere ulice v mestu. Potopljeni so predeli bližnjega Cresa. Močan veter ni prizanesel tudi Dalmaciji, kjer je morje poplavilo Šibenik. Nevihtni jugo na Jadranu s hitrostjo sunkov več kot 120 kilometrov na uro, ki naj bi bil najmočnejši letos, že povzroča težave na morju, v kombinaciji z dežjem pa tudi na kopnem. 

Iz Jadrolinije so sporočili, da je trenutno prekinjenih 14 trajektnih in katamaranskih linij v Dalmaciji, zato so nekateri bolj oddaljeni in manjši otoki, med njimi Vis in Lastovo, odrezani od celine.

Vremenoslovci hrvaškega državnega hidrometeorološkega zavoda za danes izdali rdeče opozorilo za vse obmorske občine. Na severnem Jadranu in v gorah bo danes pretežno oblačno z občasnimi padavinami, plohe pa bodo najizrazitejše ob obali. V gorah bo snežilo, predvsem v Gorskem kotarju, kjer bo ponekod zapadlo več kot 20 centimetrov novega snega. Pihal bo okrepljen in nevihten jugo.

dezurni@styria-media.si

sneg Vreme Slovenija Začelo se je. Sneg že do nižin. Arso je izdal novo opozorilo!
Komentarjev 2
  • Naklonsky 12:47 22.november 2022.

    Zanimivo. Na hrvaškem dežuje!

  • jakec1575 12:40 22.november 2022.

    združitev fronte, vetra, plime. redek pojav a se zgodi.