Svet
75645 ogledov

Na Hrvaškem ponovna zaostritev ukrepov

Hrvaška Profimedia
Na Hrvaškem pripravljajo nove protikoronske ukrepe, ki naj bi jih uveljavili pred koncem julija. Zaostrili se bodo tudi pogoji za dostop do znanega prizorišča za zabave.

Potem ko je celotna hrvaška obala pred nekaj dni postala oranžna na zemljevidu ECDC, se je nacionalni štab civilne zaščite očitno odločil zaostriti ukrepe, da bo turistična sezona čim daljša. Čeprav niso natančno napovedali, kako nameravajo zaostriti ukrepe, je najverjetneje, da bodo znova omejili število ljudi na različnih dogodkih, ki veljajo za najbolj tvegane za širitev novega koronavirusa, poroča danes Jutarnji list.

Časnik dodaja, da je pričakovati tudi, da bo Hrvaška poostrila pogoje za vstop državljanov Združenega kraljestva, kot so to uveljavile že nekatere članice EU. Med drugim naj bi obvezno testiranje na okužbo z novim koronavirus uveljavili tudi za cepljene britanske turiste, še piše časnik. Hrvaški zavod za javno zdravje (HZJZ) je danes ta ugibanja medijev potrdil.

Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v Združenem kraljestvu, Rusiji in na Cipru bodo potniki iz teh držav pri vstopu na Hrvaško potrebovali negativen PCR ali antigenski test, tudi če so bili cepljeni proti covidu-19 ali pa so covid preboleli. Test PCR ne sme biti starejši od 72 ur, antigenski pa 48 ur. Odločitev bodo uveljavili s ponedeljkom, 26. julija.

Spremembe tudi v Zrćah

Medtem so s plaže Zrće sporočili, da bodo kmalu zaostrili protikoronske ukrepe. Vstop na poletne klubske zabave naj bi dovolili samo tistim, ki so zaključili cepljenje proti covidu-19. Zavrnili so ocene, da bo to pomenilo diskriminacijo. Menijo, da je njihova odločitev profesionalna in odgovorna, ker je ključna epidemiološka varnost zaposlenih in obiskovalcev, poroča Večernji list.

Od 25. februarja 2020, ko je bil na Hrvaškem zabeležen prvi primer okužbe, je bilo do danes zabeleženih 361.950 okužb z novim virusom korona. V zadnjih 24 urah je bilo zabeleženih 191 novih primerov ob 4025 opravljenih testih. Po podatkih Our World Data je na Hrvaškem z vsemi odmerki cepljenih 32,8 % prebivalstva.

Zaenkrat je na zabave na plaži Zrće možno vstopiti z evropskim digitalnim covidnim potrdilom, za ostale goste pa v svojem testnem centru opravljajo hitra antigenska testiranja.

Na Hrvaškem se zavedajo, da se zaradi velikega števila turistov ne morejo izogniti vnovičnemu porastu novih okužb z novim koronavirusom, a bodo poskusili poiskati ravnovesje med covidom-19 in turistično sezono ter preprečiti večja žarišča okužb, zaradi katerih bi se lahko Hrvaška obarvala rdeče. Kljub temu hrvaški epidemiologi svarijo pred predčasnim končanjem sezone, saj predvidevajo, da bo država rdeče številke dosegla že do 5. avgusta.

Bolnišnica Svet Tudi na Hrvaškem se razmere ne umirjajo

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 8
  • Ivo 20:50 21.julij 2021.

    Pri nas bomo pa spet na občine zaprti?!? Juheeeej! Nov turistični slogan za našo državo: "SloveNIJA! Če rabiš čas zase!"

  • Ivo 20:49 21.julij 2021.

    Komaj čakam, da zaprejo! Kaj bo lepo, ko bomo spet sami na plaži, kot smo bili lani! Takoj zaprite meje!!

  • jakec1575 15:42 21.julij 2021.

    Zrće so ena mini lokacija, kjer ocitno imajo vpliv hdzejevi lastniki, da lahko izsiljujejo celo hrvaško obalo.