Svet
54695 ogledov

Na Hrvaškem visoke številke, razširili ukrepe na meji

Hrvaška turisti turizem Profimedia
V soboto potrjenih kar 86 novih okužb. Tudi v obalnih županijah. En primer so dobili iz Slovenije.

Hrvati so v zadnjih 24-ih urah potrdili 86 okužb z novim koronavirusom, so sporočili na novinarski konferenci. Oopravili so 1.381 testov. V državi je tako zdaj aktivnih najmanj 738 okužb, 127 ljudi se zdravi v bolnišnicah, od tega devet na ventilatorjih.

Za primerjavo: Včeraj so na Hrvaškem poročali o 67 novih okužbah ob 1750 odvzetih vzorcih.

Največ novih okuženih (31) je v  Zagrebu, po podatkih portala Index, je novo žarišče eden od privatnih domov za upokojence, kjer so potrdili 13 okužb. V devetih primerih gre za kontakte že prej znanih okuženih, trije primeri pa so bili "uvoženi" - dva iz Švice in en iz Slovenije. 

Hrvaška plaža Opozorila Svet Hrvati: Najbolj udarni turistični vikend, to so številke

Deset novih okužb so v zadnjih 24-ih urah zabeležili na področju Splitsko-dalmatinske županije; 5 iz Splita, po eno pa iz Imotske, Makarske, Solina, Jelse na Hrvaru in Otoku. Poleg 9 novih primerov je pozitivna še ena oseba iz Osješko-baranjske županije in en tuji državljan.

Na področju Istre, kjer se v teh dneh prav tako nahaja veliko turistov, beležijo pet novih primerov okužb. Od tega so bili štirje že v samoizolaciji.

Hrvaška podaljšala ukrepe na meji

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović je dopoldne pojasnil, da vlada podaljšuje omejitve za državljanje tretjih držav. Na tem rdečem seznamu so sicer Alžirija, Avstralija, Črna gora, Kanada, Gruzija, Japonska, Maroko, Nova Zelandija, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajska, Tunizija, Bosna in Hercegovina ter Urugvaj in Kitajska.

"Podaljšali smo ukrepe, ki prepovedujejo prehod meje za te državljane, odločba se je namreč včeraj iztekla, danes je razširjena," je dejal Božinovič. "Obstajajo izjeme, pod katerimi lahko nekdo vstopi, predvsem je tukaj tranzit skozi Republiko Hrvaško. Vendar glede na epidemiološke razmere v soseščini nismo imeli podlage za blažitev ukrepov, povezanih s prehodom hrvaške državne meje," je dejal minister.

Za slovenske turiste velja, da lahko vstopajo brez omejitev, oblasti pa priporočajo, da izpolnite spletni obrazec.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 8
  • anita8 19:21 02.avgust 2020.

    Na meji čez brez vprašanj in kontrol. Lahko si bil tudi v rdeči državi. Lari fari ta virus.

  • Albatroz 06:56 02.avgust 2020.

    Lepo da skrbijo ampak sem na lastne oči videl in ušesa slišal kako se prehaja skozi mejo, predvčerajšnim je bila napotena starejša gospa iz zagreba v nemčijo z fliksbusom z rahlo vročino ampak za njo to ni bilo omembe vredno, ...prikaži več včeraj je prispela v Nünberg in so jo zavrnili iz dela zaradi osebnih razlogov ter neprimernega zdravstvenega stanja in se je isti dan vračala z fliksbusom v domovino, zraven nje pa se je peljal poln avtobus ki je imel prosti dostop do toalete kam je prehajala tudi gospa

  • andrej084 17:57 01.avgust 2020.

    A je Kacin ze prisel iz dopusta? Ga pogrešam. Pustil je narod na suhem, brez vseh potrebnih informacij.