Svet
16 ogledov

Na Kitajskem uzakonili "črne ječe"

zapor Shutterstock
Kitajska je sprejela sporne spremembe kazenskega zakonika, ki policiji dajejo pooblastila nekatere osumljence do pol leta zadrževati na skritih mestih, znanih kot "črni zapori".

Nekatere osumljence, tudi znanega umetnika Al Weiweija, so oblasti tudi sicer po več mesecev zadrževale na skritih lokacijah, zdaj pa so prakso uzakonili. Kritiki opozarjajo, da so zaprte predvsem osebe, ki jih kitajske oblasti vidijo kot grožnjo državi oziroma partiji. Proti spremembam kazenskega zakonika so že protestirale številne organizacije za zaščito človekovih pravic. Od 2639 članov kongresa jih je proti spremembam kazenskega zakonika glasovalo le 160, 57 pa se jih je vzdržalo. Ostali so spremembe podprli. Zakonik sicer vsebuje določbo, da morajo pristojni organi sorodnike tistih, ki jih zadržujejo izven uradnih priporov, v 24 urah obvestiti, vendar ni jasno, ali to pomeni, da jim morajo razkriti tudi lokacijo.

"Trenda demokracije ni mogoče zadrževati s silo"

Kitajski narodni kongres je končal zasedanje, na katerem so govorili tudi o arabski pomladi. Premier Wen Jiabao je ob tem dejal, da je treba spoštovati želje arabskih narodov po demokraciji: "Verjamemo, da tega trenda v smeri demokracije ni mogoče zadrževati s silo." Sicer Peking ostro nasprotuje obsodbi sirskega režima, ki že leto dni zatira prodemokratične proteste. Kitajska je skupaj z Rusijo v Varnostnem svetu Združenih narodov že dvakrat preprečila sprejetje resolucije o Siriji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.