Svet
11 ogledov

Na koncu predora zasvetila lučka miru

Predstavniki ZN v Gazi so sporočili zastrašujočo vest, da polovica žrtev izraels Žurnal24 main
Izrael je sporočil, da načelno pristaja na egiptovski predlog za premirje. Hamas pravi, da bi ga lahko dosegli v 48 urah. Po kratki prekinitvi ognja so padle nove žrtve med Palestinci. Polovica vseh žrtev zadnjih spopadov so otroci in mladoletniki.

Izraelska stran je sporočila, da se strinja s predlogi za premirje, ki jih je pripravil Egipt v sodelovanju s Francijo. Vseeno pa morata Izrael in Hamas doreči še nekaj pomembnih podrobnosti, kako bi predloge lahko udejanjili, so sporočili iz Jeruzalema. K pozitivnemu odzivu Izraela je verjetno pripomogla tudi diplomatska akcija sicer Izraelu prijateljskih ZDA, saj je tamkajšnja državna sekretarka Condoleezza Rice pritisnila na izraelsko vodstvo, naj resno razmisli o predlogu.

Oglasil se je tudi Hamas in dejal, da je mogoče premirje vzpostaviti v 48 urah. Pomočnik premierja Hanije Ahmed Jusuf je optimističen glede možnosti dogovora. Vseeno pa opozarja, da mora Izrael prenehati z vsemi napadi, obenem pa tudi z blokado območja Gaze. Prav tako Hamas zahteva končanje mednarodne osamitve organizacije, ki vlada med Palestinci v Gazi.

Jusuf je povedal še, da v gibanju še vedno preučujejo predlog, da bi bile v Rafi na meji z Egiptom prisotne mednarodne sile, saj so v oboroženem krilu Hamasa odločno proti temu. "Ne želimo zamenjati izraelske okupacije z drugo tujo okupacijo," je dejal

 

 
 

Nikoli se ne bomo predali. Ali bomo zmagali ali pa umrli. Nimamo izbire.

Ahmed Jusuf, svetovalec Hamasovega premierja

 
Egiptovski predlog predvideva takojšnjo ustavitev ognja v Gazi, ki bi omogočilo dostavo humanitarne pomoči, in pogovore v Kairu med sprtima stranema. Predlog med drugim napoveduje ostrejše nadzorovanje meje med Egiptom in Gazo, ki so jo Palestinci doslej izrabljali za tihotapljenje orožja. Prav dolgoročno onemogočanje oboroževanja Hamasa je tudi ključni pogoj, ki ga za ustavitev napadov na Palestince zahteva Izrael.

Kljub pristanku na pogovore o premirju pa je izraelski vladni kabinet dal zeleno luč za začetek tretje faze operacije. Med drugim nameravajo zrušiti predore, ki vodijo iz mesta Rafa na egiptovsko stran meje, zato je vojska lokalno prebivalstvo že pozvala, naj se umakne, če želi ostati živo.

Tri ure na dan brez napadov
Izrael je opoldne prenehal napadati palestinske cilje na območju Gaze, tako kot je obljubil. Prekinitev ognja naj bi trajala vsak dan po tri ure, v tem času pa bi lahko Palestinci po določenih koridorjih neovirano dobivali človekoljubno pomoč. Palestinsko gibanje Hamas je izraelsko potezo označilo za slepilo za svetovno javnost, saj naj bi bile tri ure veliko premalo za prebivalce, da pridejo do življenjskih potrebščin.

Po preteklih treh urah so se v bližini mesta Gaza vneli novi spopadi, poročajo o devetih novih smrtnih žrtvah med Palestinci. Samo danes je umrlo najmanj 17 ljudi.

Preložili odločitev
Izraelsko vodstvo pa se je danes odločalo, kako bodo nadaljevali ofenzivo. Razpravljali naj bi o 'tretji fazi' operacije, ki traja od 27. decembra. Ta faza naj bi predvidevala napade na urbana središča, vendar so po nekaterih podatkih glasovanje o tem preložili.

 

Košarkarji ostali v garderobi

Turški navijači so v torek zvečer v Ankari preprečili košarkarsko tekmo med domačim in izraelskim klubom. Navijači so protestirali proti nasilju, izraelski košarkarji pa zaradi strahu sploh niso prišli iz garderob. Navijači so pred dvorano zažgali izraelsko zastavo, vzklikali so protiizraelska gesla. Da ni prišlo do večjih incidentov, je skrbelo kar 1.500 policistov.

Vse več žrtev med civilisti
Po poročilih bolnišnic je med ranjenimi še vedno veliko več civilistov kot pripadnikov Hamasa. Po podatkih osebja ZN, ki deluje na območju Gaze, je med mrtvimi 50 odstotkov otrok in mladoletnih, pred začetkom kopenske ofenzive je bil ta delež med 30 in 40 odstotki. V zadnjih spopadih je po informacijah zdravstvenega osebja umrlo še 11 Palestincev. Do zdaj je umrlo okoli 660 Palestincev, še 2750 pa je ranjenih. Prebivalci živijo v nemogočih razmerah – primanjkuje jim hrane, vode, zdravil in elektrike. Do medsebojnih napadov je prihajalo tudi v noči na sredo. Izraelci so z letalskimi silami, mornarico in topništvom napadli okoli 30 ciljev. Napadal je tudi Hamas, na jug Izraela je izstrelil 11 raket, ki pa niso zahtevale žrtev.

Palestincem grozi tudi greznica
Prebivalcem Gaze grozi še ena katastrofa. Okoli 10.000 ljudi bi se namreč lahko utopilo v kužnih odpadkih kanalizacijskega sistema na območju, ki ga ogroža izraelsko bombardiranje, je danes sporočila Svetovna banka. Ob tem črpalke, ki črpajo kanalizacijo iz velikih greznic v filtrirne bazene na severu območja, zaradi pomanjkanja elektrike in goriva ne delujejo.

Žalujejo tudi na izraelski strani. Na fotografiji vojaki na pogrebu svojega soborca. © Reuters

 
Chavez: To je genocid
Na agresijo v Gazi pa se je na nekoliko drugačen način odzvala Venezuela. Odredili so izgon izraelskega veleposlanika v Caracasu in še nekaterega osebja na veleposlaništvu. Država je Izrael obtožila ostudnih kršitev mednarodnega prava in načrtovanja državnega terorizma proti palestinskemu ljudstvu. Venezuelski predsednik Hugo Chavez pa je napade na Gazo označil za genocid.

Odziva se vse več držav po svetu, ki želijo pomagati Palestincem. Tako Finska kot Sirija bosta na palestinska ozemlja poslali sredstva in človekoljubno pomoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.