Svet
14 ogledov

Na Marsu tekoča slana voda?

Mars, brazde od tekoče vode Reuters
Nasini znanstveniki so na Marsu našli sledi, ki bi lahko bile brazde, ki jih ustvari slana voda. "Na Zemlji življenje najdemo skoraj povsod, kjer je malo vlage," pojasnjuje astrobiolog.

Nasini znanstveniki so na Marsu našli sledi, ki bi lahko bile brazde, ki jih ustvari slana voda s prelivanjem preko robov kraterja. Široke so do pet metrov in dolge tudi nekaj sto metrov in morda nastajajo iz topljivega blata, pojasnjujejo znanstveniki. Tekoča slana voda torej lahko obstaja, saj je površina planeta slana, pa tudi slana voda na nižji temperaturi zaledeni. To bi lahko bil prvi pravi dokaz vode na rdečem planetu.

Odkritje sicer še morajo potrditi, a je "najboljše pojasnilo, ki ga imamo, da je voda kriva za te temne linije, čeprav študija tega ni potrdila", je po poročanju BBC-ja povedal Alfred McEwan z univerze v Arizoni. Mogoče je, da ta voda ne teče po površju, ampak nanj nekako drugače vpliva. "Lahko, da gre za prvo tekočo vodo, na katero smo naleteli oziroma smo jo opazili," je še povedal McEwan in poudaril implikacije pri iskanju izvenzemeljskih oblik življenja. "Tekoča voda je absolutno osnovni vir življenja in tako na Zemlji življenje najdemo skoraj povsod, kjer je malo vlage. To pomeni, da bi kakšni mikrobi lahko živeli v tej tekočini," je pojasnil astrobiolog Lewis Dartnell. Rezultati potrjujejo teorijo o obstoju velikih podzemnih slanih jezer na Marsu.

Komentarjev 1
  • privat 17:09 05.avgust 2011.

    e da nije to srbska sveta zemlja??