Svet
42 ogledov

Na mejo Kfor in kosovski policisti

Kosovo Reuters
Pripadniki misije Eulex so danes okoli 8. ure od pripadnikov misije Kfor prevzeli nadzor nad spornima mejnima prehodoma na severu Kosova Jarinje in Brnjak. Kosovska televizija RTK je medtem poročala, da se je uresničevanje načrta vlade v Prištini o namestitvi kosovskih policistov in carinikov na meji s Srbijo začelo.

Po poročanju medijev s terena naj za zdaj ne bi bilo povsem jasno, ali so s helikopterji Eulexa in Kforja na sporna prehoda danes zjutraj dejansko že prispeli kosovski uslužbenci. Beograjska tiskovna agencija Beta po drugi strani poroča, da so bili v helikopterjih tudi kosovski cariniki in policisti.

Namestitvi kosovskih uradnikov na meji ostro nasprotujejo tako kosovski Srbi kot tudi uradni Beograd, julijski poskus prevzema nadzora na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak s strani pripadnikov posebnih enot kosovske policije pa je sprožil hude napetosti med Prištino in Beogradom ter postavljanje barikad in celo nasilje na severu Kosova.

V Srbijo ne morejo niti pešci

Srbi s severa Kosova so v minulih dneh v luči napovedi Prištine o današnji namestitvi kosovskih policistov in carinikov na meji znova začeli vzpostavljati cestne zapore, ki so jih danes še okrepili. Danes so tako pot preprečili več vozilom Kforja; med drugim so pri Leposaviću zjutraj ustavili dve nemški vozili, še pet Kforjevih vozil pa so ustavili ponoči pri Sočanici. Osebnih vozil za zdaj ne ustavljajo. Obenem v več mestih potekajo mirni protesti.

Sta pa za promet od četrtka zvečer zaprta oba sporna mejna prehoda. Medtem ko so Jarinje zaprli pripadniki Kforja, so na obeh straneh prehoda Brnjak zapore postavili lokalni Srbi. Po poročanju Bete preko meje v Srbijo tako trenutno ne morejo niti pešci.

Z namestitvijo kosovskih policistov in carinikov na omenjenih mejnih prehodih se po pojasnilih Prištine in misije Eulex začenja uresničevanje dogovora o carinskih pečatih, ki so ga v okviru neposrednega dialoga pod okriljem EU 2. septembra dosegli predstavniki Prištine in Beograda.
V okviru tega dogovora je Beograd več kot tri leta po razglasitvi neodvisnosti Kosova vendarle pristal, da prizna carinske pečate z oznako Kosovo in tako omogoči uvoz kosovskega blaga v Srbijo, Priština pa je po drugi strani obljubila odpravo julija letos uvedenega embarga na uvoz iz Srbije.

O Kosovu tudi varnostni svet ZN

O ponovnem zaostrovanju razmer na severu Kosova je ponoči za zaprtimi vrati razpravljal Varnostni svet ZN, zasedanja pa sta se med drugim udeležila kosovski zunanji minister Enver Hoxha ter vodja srbske diplomacije Vuk Jeremić.

Hoxha je po seji zatrdil, da pri današnji akciji na meji nikakor ne gre za enostranski korak, ampak za uresničevanje resolucije ZN 1244 in mandata misije Eulex, ki je v skladu z mednarodnim pravom. Jeremić je nasprotno vztrajal, da akcija ni niti legitimna niti v skladu z načeli mednarodnega prava. Kot je zatrdil novinarjem, je tudi VS ZN ne podpira.

Komentarjev 12
  • privat 08:23 26.september 2011.

    ah sej se ne rabiš bati ...vse je že določeno in dogovorjeno...beograd ostaja morilsko mesto samo kasneje bo to državica morilcev!.. Ja oluja je bila ta prava odlučitev za vas

  • gec 12:28 19.september 2011.

    iztrebek človeški,malo poglej ocene tvojih pedofilsko bolnih komentarjev in se poberi od tam odkoder si prišel(bosna ali hrvaška)in pusti ljudi pri miru ker si že rahlo dolgočasen.majhen n nemočen si ti in tebi podibni bolniki ki klilajo in drkajo po ...prikaži večo forumih.z zemljevida pa se sam zbriši,kajti ljudem bi naredil velikansko uslugo.če bi se pred 20 leti bi že bilo prepozno.

  • privat 19:49 18.september 2011.

    ah četnik ostane četnik...samo da je majhen in nemočen pa je pravici zadoščeno!! Sej si mali nemočni,črni delavc?? Črn si kakor tvoj oče Turk...ha ha produkto Turkey..vsi ste eni majhni zajebantje in samo delati neznate...ha ha ja mislil sem kako ...prikaži več vas bomo zbrisali z zemljevida ..mislim tisto vas Srbijo (beograd) saj drugo tko nebo dolgo vaše...kaj ste bogi mali črni sužnji Slovenije!