Svet
28 ogledov

Na Norveškem z lovilcem prežijo na telefon predsednice vlade

Oslo Reuters
Neznanci najverjetneje nadzorujejo telefonske pogovore norveških politikov.

Norveški predsednici vlade Erna Solberg, njenim najožjim sodelavcem in ostalim predstavnikom tamkajšnje politike, so neznanci zelo verjetno prestregali telefonske pogovore. V bližini norveškega parlamenta, ministrstev in kabineta premierke so namreč odkrili več naprav, tako imenovanih IMSI lovilce, preko katerih je mogoče ugotoviti, kje se nahajajo mobilni telefoni.

Za zdaj še ni jasno, kdo je te naprave namestil in s kakšnim namenom.

Slovenija ima dva

Tudi slovenska policija ima dva takšna lovilca telefonskih številk.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar bi zdaj policistom tudi uradno omogočila njihovo uporabo oziroma nove oblike in pripomočke za izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov. Že pred imenovanjem na ministrsko funkcijo je napovedala, da bi policiji dovolila, da uporablja lovilce telefonskih številk, ki jih posamezniki uporabljajo za izvajanje kaznivih dejanj, a le če jim bo to dovolilo sodišče. S tem želi doseči še bolj učinkovito delo policije in boljše sodelovanje s tožilstvom pri preiskovanju najhujših kaznivih dejanj. S ciljem izboljšave prikritih preiskovalnih ukrepov bo potrebno spremeniti kazensko procesno zakonodajo. Posledično pa želi Györkös Žnidarjeva policiji odpraviti tudi ovire, ki jim trenutno občasno onemogočajo kvalitetno sodelovanje s tujimi policijami pri določenih posameznih mednarodno usklajevanih preiskavah.

 

Komentarjev 1
  • rhombur 15:12 13.december 2014.

    IMSI catcher je namenjen prisluškovanju, ne ugotavljanju lokacije mobilnega telefona. Preprosto povedano - gre za bazno postajo, ki zaradi jakosti signala in drugih parametrov "zvabi" telefon, da se poveže najprej na to postajo, ne na BTS operaterja. Pogovori, data, SMSi ...prikaži več se potem snemajo oz. shranjujejo.