Svet
58 ogledov

Na Tahrirju bodeča žica, nad glavo helikopterji

Egipt Kairo Tahrir privrženci vojske in Al Sisija
1/7
EPA
Na Tahrirju so se zbrali podporniki vojaškega režima, po Egiptu pa so ob tretji obletnici začetka revolucije zabeležili že najmanj 29 žrtev in na desetine ranjenih.

Pod strogimi varnostnimi ukrepi egiptovska začasna vlada danes proslavlja tretjo obletnico revolucije, ki je z oblasti odnesla predsednika Hosnija Mubaraka. Na tisoče podpornikov vojaških oblasti je zasedlo trg Tahrir v središču Kaira. Spopadi nasprotnikov vlade z varnostnimi silami pa so po državi zahtevali 29 smrtnih žrtev in več deset ranjenih, poroča BBC.

Natančno pred tremi leti, 25. januarja 2011, so se na trgu Tahrir začeli množični protesti proti avtoritarni policijski državi. Kmalu so se razširili po vsej državi ter čez 18 dni prisilili dolgoletnega voditelja Mubaraka k odstopu. Zborovanja v podporo začasni vladi pa so danes priredili tudi v drugih predelih Kaira in večini mest po državi.

Kampanja za Al Sisija

Provladni shod na Tahrirju je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa deloval po eni strani kot ogromno organizirano družinsko srečanje, po drugi strani pa kot kampanjski dogodek za poveljnika egiptovske vojske, generala Abdela Fataha al Sisija, ki je prejšnje poletje strmoglavil demokratično izvoljenega islamističnega predsednika Mohameda Mursija, oblast pa sicer na papirju predal civilni vladi. Najkasneje čez tri mesece naj bi v Egiptu izvedli predsedniške volitve. Al Sisi še ni vložil kandidature, vendar poznavalci menijo, da je ta neizogibna tako kot njegova zmaga.

Varnostni ukrepi so bili ob današnji obletnici izredno strogi. Vojaški helikopterji so preletavali nebo, Tahrir je bil obdan s tanki in bodečo žico, udeleženci so morali skozi varnostne preglede, da bi preprečili tihotapljenje orožja in bomb na trg.

Bratovščino s silo razgnali

Manjša zborovanja Muslimanske bratovščine, ki je po vsej državi pozvala k protestom, in revolucionarnih aktivistov je policija nasilno razgnala. V več predelih države je prišlo do spopadov med nasprotniki vojaških oblasti in varnostnimi silami. Skupno je bilo v teh spopadih ubitih sedem ljudi, ranjenih pa 47, so sporočili iz egiptovskega ministrstva za zdravje.

Policija je med drugim s solzivcem razgnala protest Mursijevih podpornikov pred mošejo v Kairu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poleg islamistov ponekod protestirajo tudi revolucionarni aktivisti, ki egiptovsko vojsko obtožujejo, da jim je ukradla vlado. Policisti so tako v predmestju Kaira razgnali shod levičarskih aktivistov, nekaj so jih tudi aretirali, še piše AFP.

V Suezu avtomobil bomba

Medtem je pri policijski postaji v mestu Suez odjeknila eksplozija avtomobila bombe, v kateri so bili ranjeni najmanj štirje ljudje. V petek je Kairo pretreslo več bombnih napadov, katerih tarča so bile policijske sile in v katerih je umrlo šest ljudi. Odgovornost za petkove napade je prevzela skupina Ansar Beit al Makdis.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.