Svet
12 ogledov

Na Tajskem vre

Protestniki se strinjajo, da potnike čim prej odpeljejo v mesto. Žurnal24 main
Na Tajskem se po torkovem zavzetju letališča v Bangkoku razmere zaostrujejo. Vse glasnejši so pozivi za razpis novih volitev. Na letališču je še vedno ujetih več kot 3000 potnikov.

Načelnik generalštaba tajske vojske general Anupong Paochinda meni, da bi morala tajska vlada razpisati nove volitve in tako končati politično krizo v državi. "Ne pritiskamo na vlado. A vlada bi morala dati ljudem priložnost, da odločijo na novih volitvah," je poudaril Anupong. Premierju Somchaiju Wongsawatu bodo svoje predloge poslali pisno. General je na tiskovni konferenci zanikal, da vojska pripravlja državni udar. General Anupong pa je protestnike danes pozval, naj se nemudoma razidejo in se umaknejo iz vseh krajev, ki jih zasedajo.

 

Kako varna je Tajska za turiste?

Na MZZ Slovenije vsem slovenskim državljanom svetujejo dodatno previdnost pri potovanju v dele države, kjer obstajajo določeni varnostni zadržki in kjer bi bilo lahko nevarno. Potnikom se še svetuje previdnost in spremljanje razmer v državi ter izogibanje demonstracijam.

Pibhop Dhongchai, predstavnik Zavezništva za demokracijo (PAD), je dejal, da bi se lahko protestniki umaknili z letališča šele, ko bo odstopil predsednik tajske vlade. "Pogoj je, da najprej odstopi premier, nato bomo pripravljeni na pogovore," je še dejal.

Premier zavrača vse predloge
V televizijskem nagovoru je premier Somchai dejal, da poskušajo protestniki zavreti demokratični proces. "Narodu znova zagotavljam, da bo vlada, ki je legitimna in je bila izvoljena na volitvah, delovala do konca," je dejal. Premierjeva izjava bi po mnenju nekaterih lahko izzvala državni udar.

Protesti v mestu Chiang Mai na severu države pa so danes zahtevali smrtno žrtev. Nasilni izgredi so izbruhnili ob prihodu premierja Somchaija v mesto, kjer se je ustavil ob vrnitvi s poti v tujini.

3000 ujetih

Na tajskem mednarodnem letališču v Bangkoku so danes zaradi protestnikov, ki so včeraj zavzeli letališče, odpovedali vse polete. Letališče so zavzeli pristaši opozicije Ljudskega zavezništva za demokracijo (PAD), ki si že več mesecev prizadeva za odstavitev tajskega premierja Somchaija Wongsawata. Od včeraj zvečer tako na letališču čaka več kot 3000 potnikov. PAD je sicer pristala, da potnike čim prej odpeljejo z letališča v mesto. Zaprtje glavnega mednarodnega letališča v državi je že sprožilo bojazni, da bo to nemudoma slabo vplivalo na turizem v državi, ki v državo prinese največ tuje valute. 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.