Svet
911 ogledov

Na tisoče jih beži proti obali, da bi se rešili

Avstralija požari Epa
Razmere v Avstraliji se še vedno ne umirjajo. Po državi še vedno divjajo siloviti požari.

Več tisoč ljudi je zbežalo proti obali, da bi poiskali zavetje pred požari, ki divjajo v naravi. Več priljubljenih turističnih krajev ob obali med Sydneyjem in Melbournom je odrezanih od sveta.  

Prebivalci obalnega mesta Mallacoota so se pred ognjenimi zublji zatekli na obalo, kjer so zavetje poiskali v bližini vode. Oglasile so se tudi sirene.

Na obali so zavetje iskali tudi prebivalci mest Bermagui in Batemans Bay. "Bilo je grozljivo. Nebo je postalo rdeče, vse povsod je bil pepel," je za BBC dejala Zoe Simmons. "Zunaj bi moralo biti svetlo, pa je bila tema kot sredi noči in lahko smo slišali divjanje ognja," je dogajanje opisal David Jeffrey. "Bali smo se za življenje." Ogenj je v mestu uničil več stavb, k sreči pa se je veter kasneje obrnil in ogenj ni napredoval. 

Avstralija požari | Avtor: Epa Epa

Premier zvezne države Victoria Daniel Andrews je dejal, da bodo, če bo treba, na pomoč poklicali vojaške ladje, ki bi na območja, odrezana od sveta, dovažala hrano, vodo in generatorje. "Do nekaterih odrezanih območij lahko dostopamo po morju," je dejal. Oblasti so pozvale ljudi, ki so na območju Victorie - med njimi je veliko turistov - naj ostanejo, kjer so, saj je prepozno za evakuacijo. 

Oblasti so potrdile smrt še dveh ljudi, s čimer se je število žrtev povzpelo na 12. Pogrešajo še več ljudi. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.