Svet
50 ogledov

Nad Hrvaško se je spravil Talija

Poplave v Dalmaciji
1/3
24sata
Vremenska ujma je udarila del Dalmacije.

Del hrvaške Dalmacije je pod vodo. Najhuje je v okolici Šibenika, ki ga je zajelo močno neurje z obilnim deževjem, poroča 24sata. V Vodicah je zgodaj dopoldne v samo treh urah padlo več kot 120 litrov dežja.

"Vodice je zajel pravi kolaps. Še nikoli nismo doživeli česa podobnega. Voda je zalila vse jaške, poplavljen je vrtec, otroke smo morali spraviti iz šole. Vse komunalne službe so na terenu in že poskušajo odpravljati posledice teh poplav. Ko odpravimo vse posledice, bomo začeli šeštevati škodo, ki jo je voda povzročila. Šele takrat bomo videli ali bomo morali zaprositi tudi za pomoč pri sanaciji," pojasnjuje županja Vodic Branka Martinčev Juričev.

Močno deževje je poplavilo osnovno šolo, iz enega od vrtcev pa so morali preseliti vse otroke in jih namestiti v drug vrtec.

Po cestah samo še s terenci

Gasilci z območja občine Tribunj pa ne zmorejo niti več izčrpavati vode v poplavljenih objektih, zlastih kleteh, saj se deževje že več ur samo stopnjuje 

"Z vseh straneh poplavlja voda, ki odnaša ograde in zaliva hiše. Nekaj časa smo bili celo brez elektrije. Po ulicah pa se lahko ljudje vozijo le s terenskimi vozili, sicer obstanejo v vodi. Samo upamo lahko, da bi čimprej nehalo deževati," opisuje župan občine Tribunj Damir Pilipac.

Zaradi obilnega deževja je bil za ves promet zaprt tudi del avtoceste proti Zagrebu. 

Hudo že v sredo

Zaradi številnih neurij je hrvaški hidrometeorološki zavod razglasil rdeči alarm za območje Dalmacije in Like. Že v sredo zvečer je močna nevihta zajela območje Splita, največ dežja pa je bilo v Trogiru, kjer je v nekaj urah padlo 72 litrov dežja na kvadratni meter.

Območje Trogirja je poleg močnega dežja v sredo zvečer zajela tudi toča, na morju pri otoku Čiovu pa so zasledili vodno trombo.

Zaradi neurja in slabo vzdrževane kanalizacije so bile poplavljene številne ulice v Splitu, Trogirju in Kaštelih kot tudi stanovanjski in poslovni prostori. Gasilci so morali večkrat posredovali. Nekatere splitske soseske so bile občasno brez javne razsvetljave.

Vremenski portal Crometeo opisuje, da te nevarne vremeske razmere nad Hrvaško prinaša ciklon Talija, ki je v sredo dopoldne najprej zajel otoke Lošinj, Silbo, Olib, Ist in Molat. Postopoma se je premikal proti Zadru, kjer so v sredo namerili več kot 50 litrov dežja na kvadratni meter. Nato je ciklon zajel širše splitsko območje.

Neurje, ki je včeraj zajelo Primorje ter severno in srednjo Dalmacijo, je uvod v nestabilno vreme v celotni Dalmaciji, ki bo potekalo do sobote. Ob tem bo verjetno največ padavin v četrtek popoldan, ko je možno, da bo padlo več dežja, kot ga je bilo na trogirskem območju v sredo zvečer.

Tamkajšnji hidrometeorološki zavod opozarja državljane na nevarnosti, ki jih lahko prinesejo močen dež in veter. Obstaja velika nevarnost toče, hudournikov in vodnih tromb.

Medtem ko so rdeči alarm zaradi izjemnega nevarnega vremena razglasili za območja Gospića in Splita, so v ostalih delih države, razen vzhodne Slavonije, napovedali oranžni alarm, ki tudi pomeni vremenske razmere, ki so lahko nevarne za ljudi.

Komentarjev 4
  • smejka 21:53 11.september 2014.

    Torej ne počnete drugega kot iščete napake!!!Želite službo lektorja?Napišite prošnjo!Sicer pa obstaja povezava,na kateri lahko opozorite na napake.Me prav zanima kakšen posel(če kakšnega) opravljate in če na tudi na vaše napake kdo neprestano preži.

  • enola 20:08 11.september 2014.

    Se opravičujem, tokrat sem bil jaz prehiter. :blush:

  • enola 20:08 11.september 2014.

    "edtem ko so rdeči alarm zaradi izjemnega nevarnega vremena razglasili za območja Gospića in Splita, so v ostalih delih države, razen vzhodne Slavonije, napovedali oranžni alarm, ki tudi pomeni vremenske razmere, ki so lahko nevarne za ljudi."Prosim? Od ...prikaži več kdaj pa sta Gospić in Split del Slovenije?Kdo to piše? Pa to ni edini članek danes/ta teden/letos/do zdaj, ki ima tako banalne napake... Smešno.