Svet
19 ogledov

Nagega sebka se ne boste znebili zlahka

mobitel Saša Despot
Če se odpoveste staremu telefonu in pred tem izbrišete z njega vse podatke, tudi morebitne fotografije golih sebkov (selfiejev), nikar ne mislite, da ste uničili žgečkljive dokaze.

Družba Avast, specializirana za digitalno varnost, je opozorila na lastnost pametnih telefonov starejše izdelave, ki so zelo trmasti do zahtev lastnikov glede čiščenja notranjega spomina. Tako so pri češkem Avastu na eBayju kupili večje število telefonov, ki so jih prejšnji lastniki že "očistili" s pomočjo funkcije izbrisa vseh podatkov. Ta naj bi telefon vrnila v stanje, kot ga ima, ko pride iz tovarne.

Sledil je postopek, s katerim so strokovnjaki z "vsem prosto dosegljivimi forenzičnimi orodji" relativno hitro lahko prišli do "nekdanjih" fotografij, SMS-ov in e-pošte v telefonu, kljub domnevnemu izbrisu vseh podatkov.

Tako so iz 20 kupljenih pametnih telefonov s sistemom android zbrali skupaj kar 40.000 fotografij, med njimi jih je bilo 750 takšnih, na katerih so bile ženske v različnih stanjih golote. Med fotografijami je bilo kakih 250 takšnih, na katerih se je bohotil ponos njihovih nekdanjih moških lastnikov.

V mrežo se je "ujelo" še 1.500 družinskih fotografij z otroki, 750 e-sporočil in sms-ov in 250 kontaktov iz imenika. 

"Brisanje datotek z vašega androidnega telefona ni dovolj, če ga nameravate prodati ali oddati, saj je potrebno vse datoteke narediti neberljive," so zapisali pri Avastu, kjer sicer niso razkrili postopka brskanja po telefonih. 

Težava je namreč, ker starejši pametni telefoni na zahtevo lastnika izbrišejo le indeksiranje podatkov, ne pa tudi podatkov samih. 

Google: kriv zastarel Andorid

Kot poroča BBC, so se pri Googlu na raziskavo nemudoma odzvali in hiteli pojasnjevati, da je Avast iskal "smeti" po telefonih z zgodnjimi različicami androidnega sistema, ki da je bil precej manj zaščiten v primerjavi z zadnjimi različicami. Slednje naj bi bile najbolj razširjene med lastniki androidnih telefonov. Google sicer priporoča, da vsi lastniki sprožijo postopek kodiranja vseh podatkov, preden želijo mobilnik povrniti v tovarniško stanje, saj tako stari podatki ne bodo več mogli biti razkriti. To opcijo ima Andorid zadnja tri leta, medtem ko jo je Apple za svoj iOS omogočil že 2009 s prihodom iPhonea 3GS. Kodiranje podatkov mora vsak lastnik sam omogočiti v nastavitvah telefona. 

A po pisanju BBC-ja Alan Calder, strokovnjak iz specializirane družbe za digitalno varnost IT Governance trdi, da niti enkripcija ni stoodstotna, le malce oteži delo najbolj sposobnim vohljačem. "Če resnično nočete, da bi kdo z vašega starega telefona pobral podatke, potem je edini res varen način, da ga uničite, kar je tudi pri trdih diskih računalnikov že leta edini pravi nasvet za 100-odstotno varnost." 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.