Svet
1141 ogledov

Nahela pokopali, Macron odpovedal zgodovinski obisk

Nanterre protesti pogreb Epa Pogreb ubitega Nahela.
Večdnevni nasilni protesti v Franciji so pustili vidne posledice.

V pariškem predmestju Nanterre je bil danes pokopan 17-letnik, čigar smrt je sprožila večdnevne nasilne proteste po vsej Franciji, poročajo francoski mediji. V skladu z željo družine na pogrebu ni bilo predstavnikov medijev.

Družina 17-letnega Nahela, ki ga je policist ustrelil v torek med nadzorom prometa, je preko odvetnikov medije v petek pozvala, naj ne bodo navzoči na pogrebu.

Župan Naterra Patrick Jarry pa je v petek dejal, da je treba v tem trenutku stati ob strani družini in materi, ki bo pokopala svojega otroka.

Na najstnika francosko-alžirskega porekla je policist streljal v torek zvečer med nadzorom prometa. Kljub pomoči reševalnih služb je mladostnik umrl zaradi strelnih ran v prsnem košu.

Pozivi matere in predsednika

Nanterre protesti | Avtor: Epa Epa

Francosko tožilstvo je v četrtek policista obtožilo uboja in ostaja v priporu. Uboj je sprožil proteste in izgrede v številnih francoskih mestih. Minulo noč, ko so potekali že četrtič, je bilo aretiranih več kot 1300 ljudi.

Mati ustreljenega najstnika je v petek v svojem prvem intervjuju za medije poudarila, da za smrt sina ne krivi policije, temveč zgolj eno osebo. Ob tem je dodala, da je 38-letni policist, ki je ubil njenega sina, "videl arabski obraz, majhnega otroka, in mu hotel vzeti življenje".

Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem starše pozval, naj otrok v času protestov ne spuščajo na ulice. Danes je zaradi dogajanja odpovedal tudi za nedeljo načrtovan državniški obisk v Nemčiji.

Nanterre protesti | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:01 02.julij 2023.

    kdaj bodo dobili policisti v EU zeleno luč za streljanje vsakogar ki vanj vrže kamenje, molotovko in druge nevarne predmete ? Tisti človek ki razbije izložbo in krade v njej si zasluži metek v glavo. Družba ne potrebuje kriminalcev.