Svet
10 ogledov

Najbolj kontroverzni prispevki na Wikipediji

"Hm ..., kako je že ime tisti spletni strani?" Eden redkih posnetkov Busha za ra Žurnal24 main
Raziskava je pokazala, da sta najbolj univerzalno sporni temi na Wikipediji religija in politika.

Raziskovalci z univerze v Oxfordu so analizirali uredniške spremembe prispevkov na desetih edicijah Wikipedije v različnih jezikih. Najbolj kontroverzne tematike so opredelili glede na uredniške spremembe v prispevkih, ki jih drugi avtorji najhitreje in največkrat popravljajo ali odstranjujejo in se tako med seboj zapletajo v prave uredniške vojne, poroča BBC.

Pogosto spreminjanje in odstranjevanje določenih besed in fraz v prispevkih po mnenju raziskovalcev kaže na globoke čustvene odzive, ki jih teme vzbudijo pri avtorjih prispevkov ali popravkov. Analiza omogoča vpogled v teme, ki se zdijo različnim jezikovnim skupinam vredne prerekanja. Prispevke na Wikipediji lahko ureja kdorkoli, popravke tako prispeva več kot 77.000 urednikov.

Adolf Hitler, George W. Bush in bog v osrčju "uredniških vojn"

Medtem ko so nekatere teme bolj kontroverzne v lokalnih okoljih, so najbolj univerzalno sporni prispevki v zvezi z vero in politiko. "Prispevki o Izraelu, Adolfu Hitlerju, holokavstu in bogu so zelo sporni v vseh jezikovnih skupinah," so raziskovalci zapisali v poročilu.

V največji ediciji v angleškem jeziku prva mesta na lestvici glede na analizo zasedajo bivši ameriški predsednik George W. Bush, anarhizem in prerok Mohamed. Na francoski Wikipediji je najbolj kontroverzna političarka Segolene Royal, na češki pa tema homoseksualnosti. Seznam kontroverznih tem na Madžarskem je močno povezan z aktualno poltiko, saj prva mesta zasedajo prispevki, povezani z diskriminacijo Romov, ateizmom, maržarsko radikalno desnico in premierom Viktorjem Orbanom. Edicije v arabskem, perzijskem in hebrejskem jeziku pa se največ ukvarjajo s prispevki o verskih gibanjih, ločinah in sektah.

Spletni portal Business Insider izpostavlja tudi nekaj nenavadnih tem, ki so se znašle na spisku najbolj kontroverznih, med drugim Disney Channel na romunski ediciji, Hrvaška na nemški in seznam uslužbencev podjetja World Wrestling Entertainmen, Inc. na Wikipediji v angleškem jeziku.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.