Svet
2075 ogledov

Najbolj nasilni protesti v desetih letih. Kdo so rumeni jopiči?

Protesti v Franciji Epa
V Franciji razmišljajo o uvedbi izrednega stanja. Kdo so rumeni jopiči, ki Macronu očitajo, da je predstavnik elit?

Po kaosu, ki se je konec tedna razširil na ulicah Pariza se je francoski predsednik Emmanuel Macron odločil sklicati izredni varnostni sestanek. Francoske oblasti ne izključujejo možnosti uvedbe izrednega stanja.

Macron si je danes ogledal škodo po sobotnih izgredih v Parizu, po izrednem kriznem zasedanju s premierjem Edouardom Philippejem in drugimi predstavniki vlade pa je pozval tudi k pogovorom z voditelji protestnega gibanja rumenih jopičev, je poročala STA.

Protesti v soboto so se začeli povsem mirno, zaključili pa z nasiljem in masovnimi pretepi. Več kot 400 oseb je policija priprla, 300 so jih zadržali v priporu. Gasilci so pogasili 190 požarov, šest stavb je povsem pogorelo. Zaradi protestov so bile zaprte trgovine in postaje podzemne železnice.

Po ocenah je protestiralo okrog 75 tisoč ljudi, šlo naj bi za najbolj nasilni protesti v Franciji v zadnjih desetih letih.

Protesti v Franciji | Avtor: Epa Epa

Brutalno obračunavanje

V posnetku, ki ga je na Twitterji objavil Nicolas Grégoire se vidi, kako sedem pripadnikov francoske policije brutalno z nogami in palicami udarja moškega na ulicah Pariza.

Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva Pariz Svet Po izgredih aretirali prek 400 ljudi

Daily Mail piše, da je bil pretepen v Berrijevi ulici nedaleč stran od Avenije Champs-Élysées. Zakaj so se policisti tako brutalno spravili nadenj, ni znano.

V okviru sobotnih protestov je bilo sicer več kot 130 oseb poškodovanih, med drugim 23 pripadnikov varnostnih sil. Eden od protestnikov je v bolnišnici v hudo slabem stanju.

Protesti v Franciji | Avtor: Epa Epa

Kdo so rumeni jopiči?

Protrestniki so dobili to ime zaradi prepoznavnih jopičev, ki jih nosijo; po francoskih zakonih jih morajo imeti vsi vozniki v svojih avtomobilih. Sprva se je protestniško gibanje začelo formirati na osnovi peticije, njegova moč raste.

Gibanje so sprožili zaradi namere Macrona in njegove vlade, da zvišajo davek na gorivo, kot enega izmed ukrepov zoper globalno segrevanje. Na udaru so se znašli predvsem ljudje, ki živijo izven velikih mest in ki so v veliki meri odvisni od prevoza z avtomobili.

S pomočjo spletnih omrežij je gibanje pridobivalo na moči, zdaj se ne borijo le zoper omenjeni ukrep, pač pa protestirajo zaradi težkega življenjskega standarda in povečevanja življenjskih stroškov, vse večjega razkoraka med elitami in delavskim razredom, v katerem je srednji razred, kot trdijo rumeni jopiči, povsem izginil. Protestniki zahtevajo tudi Macronov odstop; predsednik je po njihovem mnenju predstavnik elit, ki so povsem izgubile stik z običajnim ljudstvom.

Protesti v Franciji | Avtor: Epa Epa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.