Svet
282 ogledov

Najbolj smrtonosen potres 20. stoletja

Tangshan, ostanki univerze
1/8
EPA
Na današnji dan leta 1976 je Kitajsko stresel "veliki potres", ki je z zemljo zravnal kakih 80 odstotkov milijonskega Tangshana.

Ko je potres z magnitudo 7.8 udaril mesto Tangshan na severovzhodu Kitajske, je bila ura 3.42 in več kot milijon prebivalcev mesta ter okoliških vasi je spalo. Veliki potres, kot ga imenujejo, je trajal 14 do 16 sekund in terjal 242 tisoč življenj glede na uradne podatke, sicer pa predvidevajo, da je umrlo okrog 700 tisoč ljudi.

Popolnoma nepričakovan udarec

Strokovnjaki pred usodnim 28. julijem niso verjeli, da je Tangshan dovzeten za tak potres. Po njem so bile vse ceste neprevozne, razen ene, na kateri pa so reševalne ekipe z opremo in zalogami obtičali za več ur. Medtem so ljudje sami začeli kopati po ruševinah in iskati preživele. Poškodovani so čakali ob cestah na reševalce in zdravniške delavce, večina katerih pa se je prav tako borila za življenje pod ruševinami zdravstvenih inšitucij, ali pa so umrli.

Pogumno kitajsko mesto

Triindevetdeset odstotkov stanovanjskih in 78 odstotkov industrijskih stavb je bilo popolnoma uničenih. Preživeli so, čakajoč na pomoč, sami oblikovali skupine za pomoč, iskali so hrano in postavili začasna zatočišča. Potem pa jih je popolde pretresel popotresni sunek z magnitudo 7.1 in končal še več življenj. Danes obnovljen Tangshan, znan tudi kot "pogumno mesto", nudi dom približno trem milijonom duš.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.