Svet
116 ogledov

Najhujše letalske nesreče

Japonsko letalo boeing 747SR je po vzletu eksplodiralo in se zaletelo v goro Osu
1/10
Žurnal24 main
Kljub hudim letalskim nesrečam v zadnjih dvajsetih letih strokovnjaki zatrjujejo, da je letalo še vedno najvarnejše prevozno sredstvo. Tukaj so nekatere izmed najhujših letalskih nesreč po letu 1977.
27. marec 1977. Kljub gosti megli in ne ravno lepemu vremenu so bila tisti dan na letališču omogočena vsa vzletanja in pristajanja. Za letali PanAm in KLM boeing pa se je kljub temu dan končal nesrečno. KLM boeing 747 se je ravno pripravljal na vzlet, ko zaradi nesporazumov s kontrolorjem letov ter izredno goste megle ni videl letala pred sabo. Prišlo je do usodnega trčenja, letali pa sta kmalu bruhnili v plamene. V nesreči, ki velja za doslej najbolj smrtonosno v civilnem letalstvu, je umrlo 583 ljudi.

19. avgust 1980. V požaru na savdskem letalu tristar na letališču v Rijadu je umrlo 300 ljudi.

1. december 1981. Gre za najbolj črn dan v slovenskem letalstvu, ko je letalo DC-9 med pristajanjem na letališču Campo Dell'Oro pri Ajacciu z levim krilom zadelo ob goro San Pietro ter nato strmoglavilo. Pri tem je umrlo 180 ljudi. Do danes to velja za največjo letalsko nesrečo v zgodovini slovenskega naroda. Vzrok nesreče še danes ni znan.

12. avgust 1985. Japonsko letalo boeing 747SR je le 12 minut po vzletu eksplodiralo in se zaletelo v goro Osutaka, severozahodno od Tokia. Eksplozija naj bi se zgodila v prostoru za prtljago, vrata številka pet pa naj bi bila odprta. V največji letalski nesreči, v kateri je sodelovalo eno letalo, so preživeli le štirje potniki, kar 520 pa jih je izgubilo življenje.

12. november 1996. Na letu v New Delhi sta trčila savdski boeing 747 in kazahstanski iljušin 76. Umrlo je 349 ljudi. To je tretja najhujša letalska nesreča vseh časov.

31. oktober 1999. Boeing 767, ki je imel letalsko linijo New York–Kairo, je vzletel z letališča JFK ter se kmalu brez kakršnegakoli vzroka začel strmo spuščati in navpično z nosom priletel v Atlantski ocean. Kmalu zatem so se pojavila zanimiva ugibanja. Kopilot naj bi letalo strmo usmeril proti oceanu potem, ko je pilot zapustil kabino in mu prepustil krmilo. Vzrok nesreče ni bil nikoli odkrit, na letalu pa je življenje izgubilo 217 ljudi.

25. maj 1979. Pri vzletanju v Čikagu je strmoglavilo letalo DC-10 družbe American Airlines. Umrlo je 273 ljudi.

11. september 2001. Nekaj minut pred osmo uro tistega dne so teroristični skrajneži ugrabili štiri ameriška letala ter prevzeli popoln nadzor nad njimi. V približno eni uri se je prvo letalo zaletelo v severni stolp Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku. Nekaj minut zatem pa se je v drugo stolpnico zaletelo še drugo letalo. Stolpa sta se kmalu sesedla. V tej sicer nenavadni letalski nesreči je umrlo približno tri tisoč ljudi.

1. junij 2009. V noči na 1. junij je med letom iz Ria de Janeira v Pariz v Atlantski ocean strmoglavil airbus A330 francoskega nacionalnega prevoznika Air France. Umrlo je 228 ljudi. Pri večini trupel so odkrili številne zlome v nogah, rokah in kolkih, kar po mnenju ameriškega strokovnjaka za sodno medicino Franka Ciacca potrjuje tezo, da je letalo razpadlo, še preden je doseglo morje. Ugibanja o resničnem vzroku nesreče se nadaljujejo.

30. junij 2009. Pred vzhodno afriško obalo je izginil airbus A310 letalske družbe Yemenia Air s 142 potniki in enajstimi člani posadke na krovu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.