Svet
327 ogledov

Najhujši teroristični napad doslej

Pariz, streljanje EPA
Francija je bila v preteklosti večkrat tarča terorističnih napadov, tudi januarja letos, ko sta napadalca ubila sodelavce časnika Charlie Hebdo. Petkov napad v Parizu, v katerem je umrlo najmanj 120 ljudi, je bil najhujši doslej.

Francija je bila v preteklosti večkrat tarča terorističnih napadov, tudi januarja letos, ko sta napadalca ubila sodelavce časnika Charlie Hebdo. Petkov napad v Parizu, v katerem je umrlo najmanj 120 ljudi, je bil najhujši doslej.

20. maj 1978: Palestinski teroristi so na pariškem letališču Orly streljali na potnike poleta za Tel Aviv. Ubitih je bilo osem ljudi, med njimi dva policista in trije napadalci.

3. oktober 1980: Pred pariško sinagogo je eksplodirala bomba. Ubiti so bili štirje ljudje, okoli 20 je bilo ranjenih.

29. marec 1982: V napadu na vlak med Toulousom in Parizom, na katerem bi moral potovati takratni pariški župan Jacques Chirac, je bilo ubitih pet ljudi, 77 pa ranjenih. V napad naj bi bil vpleten znani terorist Carlos, znan tudi kot Šakal.

9. avgust 1982: V strelskem in bombnem napadu na restavracijo Goldenberg v pariški judovski četrti je bilo ubitih šest ljudi, 22 pa ranjenih. Storilcev niso nikoli odkrili.

15. julij 1983: V eksploziji bombe na okencu letalske družbe Turkish Airlines na pariškem letališču Orly je bilo ubitih osem ljudi, 54 pa ranjenih. Za napad so leta 1985 obsodili tri Armence.

31. december 1983: Na železniški postaji v Marseillu je eksplodirala bomba, pri čemer sta umrla dva človeka, 34 je bilo ranjenih. Nekaj minut pred tem je eksplozija odjeknila tudi na vlaku, ki je potoval iz Pariza v Marseille, in ubila tri ljudi. Odgovornost za napad je prevzela arabska skupina, povezana s teroristom Carlosom.

17. september 1986: V bombni eksploziji pred veleblagovnico v Parizu je bilo ubitih sedem ljudi, več kot 50 pa ranjenih. Šlo je za enega v nizu 15 napadov, ki jih je v letih 1985 in 86 izvedla proiranska skupina. Skupaj je bilo v teh napadih ubitih 13 ljudi, 303 pa so bili ranjeni.

25. julij 1995: Na pariški postaji podzemne železnice Saint Michel je eksplodirala bomba in ubila osem ljudi, 119 je bilo ranjenih. To je bil najhujši v vrsti napadov alžirskih skrajnežev, ki so poleti 1995 ubili skupaj osem ljudi.

3. december 1996: Na pariški postaji podzemne železnice Port Royal je eksplodirala podtaknjena bomba. Ubiti so bili štirje ljudje, 91 pa je bilo ranjenih.

11., 15. in 19. marec 2012: Morilec na skuterju Mohamed Merah je v treh strelskih napadih v Toulousu in Montaubanu ubil sedem ljudi, med njimi tri vojake ter tri učence in učitelja judovske šole. Meraha je policija kasneje ubila.

7., 8., 9. januar 2015: Zamaskirana moška sta ob vzklikih, da maščujeta preroka Mohameda, vdrla v prostore satiričnega časnika Charlie Hebdo ter začela streljati. Po daljšem lovu so ju ubili, kot tudi tretjega napadalca, ki je ubil policistko in štiri talce v judovskem supermarketu. Skupno z napadalci je bilo v napadih ubitih 20 ljudi.

13. november: V nizu terorističnih napadov na šestih lokacijah v Parizu je bilo ubitih najmanj 120 ljudi. Po doslej znanih podatkih je sodelovalo najmanj osem napadalcev, ki so vsi umrli v napadih.

26. junij: V napadu na tovarno ameriškega podjetja je bila obglavljena ena oseba, še dva človeka sta bila ranjena. Storilec naj bi imel povezave s skrajno salafistično organizacijo.

21. avgusta: Ameriški vojaki so na vlaku na poti iz Pariza v Amsterdam preprečili pokol, ko so obvladali močno oboroženega moškega. Napadalec naj bi bil Maročan in skrajen islamist.

Komentarjev 7
  • darkmitar 06:02 08.december 2015.

    Vse to, je zarota. Kot prvo ni bolo nobenih muslimanskih teroristov. Kot drugo vse je bilo vnaprej načrtovano in francoske oblasti so vedele in vpletene, niso pa pač niti poskušali preprečit, ker potrebujejo izgovor za širjenje sovraštva proti muslimanskemu narodu ...prikaži več in izgovor za širjenje vojne. Sam nisem musliman, vem pa kako stojijo stvari. Amerika (ZDA) je definitivno odgovorna, ima vpliv na francoaske oblasti in druge države. Ne vem kako jim uspe prisiliti države, da jih, kot kužki, ubogajo. Vse naprej, od terorističnih napadov na njujorška dvojčka, je laž. V svetovnem trgovskem centru so bombe oziroma eksplozivi bili vnaprej nastavljeni. Nobenih letal ni bilo. Letala so bila dodana kot video montaža.Poglejte si "New World Order" in "New Movement", "9/11 Conspiracy" itd. pa vam bo vse jasno.

  • mph 16:14 14.november 2015.

    Najprej poglej v slovar, kar pomeni beseda "begunec" in kaj "imigrant". Torej ... 90% teh je IMIGRANTOV. Po nemških zbranih podatkih cca. 81% brez vsakršne izobrazbe (znajo pa koran na pamet). Je pa eno res, niso seveda čisto vsi doli ...prikaži več norci in verjamem, da je med temi begunci (ne imigranti) tudi veliko takih, ki so zbežali pred lastnimi norci, preden bi jih rekrutirali. S takimi nimam problemov. Je pa zato potrebna kot vedno TRIAŽA. Ki pa jo ZL, Mladina, Ntoko, .... ostro zavračajo. Za njih so vsi ubogi begunci skoraj vsi z doktorati. Noro.

  • Papaja Popi 11:08 14.november 2015.

    jakec1575Evropa je še bolj neumna, kot si misliš .Obveščevalci !!!!!!!!!!!!Malo morgen. !!!!!!!!!!!!!!