Svet
13 ogledov

Najmanj 20 mrtvih v brodolomu

Nesreča v bližini Samosa EPA
V bližini priljubljenega letoviškega otoka Samos sta danes potonila jadrnica in čoln, na katerih je v Evropo potovalo okoli šestdeset migrantov.

Evropske tiskovne agencije poročajo o brodolomu čolnov v grškem Egejskem morju, v katerem naj bi utonilo vsaj 22 ljudi, sedem pa jih še pogrešajo. Do zdaj so jih rešili 36, iskanje s pomočjo tamkajšnje obalne straže, helikopterjev, ribiških čolnov in manjših križarskih ladij pa še poteka.

Dva čolna, 60 potnikov

Nesreča se je zgodila v bližini otoka Samos, čoln in jadrnica pa sta imela skupaj več kot 60 potnikov. Šlo je za ilegalne priseljence, ki so poskušali po morju (mimo Turčije) vstopiti v Evropsko unijo. Narodnosti potnikov še niso potrdili, po neuradnih informacijah pa naj bi šlo večinoma za prebivalce Somalije in begunce iz Sirije, kjer že nekaj let divja državljanska vojna.

Reševalna akcija Italija | Avtor: EPA EPA

Afričani, ki upajo na boljše življenje

Poleg južnih italijanskih otokov je obala Grčije priljubljena vstopna točka za migrante iz Afrike in z Bližnjega vzhoda, ki računajo na boljše življenjske razmere v Evropski uniji. Pogosto potujejo na manj varnih in prenatrpanih plovilih, nesreče pa so pogoste. V bližini italijanskega otoka je samo prejšnjo jesen v tovrstnih brodolomih umrlo več kot 400 ljudi.

EU rešuje življenja, problema še ne

Grčija, Italija in Malta zaradi težav z ilegalnimi priseljenci vztrajno pritiskajo na pristojne organe Evropske unije, da bi jim pomagali pri spopadanju z vedno večjo težavo.V ta namen so lani financirali reševalni projekt z imenom Mare nostrum (Naše morje, op. p.) , v okviru katerega so do zdaj rešili življenje več tisočim ilegalnim priseljencem.

Po mednarodnem pravu se morajo vsi priseljenci, ki državo zapuščajo zaradi neustreznih življenjskih razmer, zglasiti v azilu države, kamor prispejo, Grčija in Italija pa slovita kot državi, v katerih so merila za azil zaradi številnih prosilcev strožja kot drugje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.