Svet
6779 ogledov

Po brodolomu: Najstnik dojenčka držal nad vodo

migranti Profimedia
Najstnik je med prečkanjem Sredozemskega morja rešil otroka pred utopitvijo. Gumijasti čoln so v morju odkrili šele po devetih dneh.

"Šel sem pomagat ljudem," pravi deček iz Toga, ki je bil med 71 preživelimi, rešenimi pred brodolomom, v katerem je umrlo najmanj 30 ljudi.

17-letnik, čigar identiteta ni bila razkrita, je dolgo časa plaval, da bi rešil otroka. Na gladini ga je držal do prihoda reševalne ekipe, kot je razvidno na viralnem posnetku, ki je prejšnji teden zaokrožil v francoskih medijih.

"Sem dober plavalec in šel sem pomagat ljudem," je dejal najstnik, ko je reševalna ladja Geo Barents organizacije Zdravniki brez meja prispela na kraj brodoloma. Michael Bunel, francoski fotoreporter, ki je bil na krovu reševalne ladje, je za Brut povedal, da so ob prihodu slišali najstnika, ki je kričal: ''Dojenček je. Dojenček je!”

Posadka je najstniku vrgla reševalne pripomočke, da bi ju rešili. Štirimesečnega dojenčka, ki sprva ni dihal, so nujno oskrbeli. Z materjo sta bila evakuirana na Malto, poročajo iz reševalne ekipe.

Migranti pri prečkanju Sredozemskega morja. | Avtor: Profimedia Profimedia

Ladjo rešili po devetih dneh na morju

Gumijasti čoln so odkrili šele po devetih dneh na morju, je povedal Safa Mselhi, tiskovni predstavnik Mednarodne organizacije ZN za migracije. Na krovu reševalne ladje je umrla nosečnica, ki ji ob prihodu na kopno niso več mogli pomagati. Rešeni so morali čakati skoraj pet dni, da so se prispeli do kopnega, minulo soboto pa so se izkrcali v italijanskem Tarantu. Nekateri med preživelimi trpijo za opeklinami, ki nastanejo, ko koža pride v stik z bencinom, pomešanim z morsko vodo.

Tragedije na morju še vedno zahtevajo na tisoče življenj letno. Nevladne organizacije so Evropsko unijo že večkrat obtožile, da ji ni uspelo rešiti beguncev, ki so poskušali prečkati Sredozemlje, in bile kritične do zahteve, da libijska obalna straža prestreže vse čolne, ki bi poskušali prečkati morje, kljub obtožbam o zlorabah v centrih za pridržanje.

Po ocenah Zdravnikov brez meja je med letoma 2017 in 2021 umrlo ali izginilo najmanj 8.500 ljudi, 95.000 pa jih je bilo vrnjenih v Libijo pri poskusu prečkanja Sredozemlja. V sredo zjutraj se je 306 ljudi izkrcalo na Siciliji z reševalne ladje SOS Méditerranée Ocean Viking. Nekateri preživeli so bili na krovu 12 dni. Ladja je v manj kot dveh tednih izvedla osem reševanj.

Migranti pri prečkanju Sredozemskega morja. | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 8
  • Avatar luckyss
    luckyss 08:38 07.julij 2022.

    Te človeške krize in tragedije bi lahko rešili na zelo preprost način...VSE, ki prečkajo mejo izven mejnega prehoda je treba vrniti v izvorno državo s prepovedjo vračanja, razen, če je sosednja država v vojni !!....

  • Željko 08:33 07.julij 2022.

    In mi podiramo ograjo da bo še več teh črnuharjev