Svet
4595 ogledov

Najstniško omrežje TikTok bo prepovedano

TikTok Profimedia
Zaradi suma, da vohuni za uporabniki.

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek napovedal, da bodo v ZDA prepovedali priljubljeno spletno družbeno omrežje za deljenje videoposnetkov TikTok. Po ocenah ameriških oblasti naj bi namreč obstajala nevarnost, da to platformo zlorabljajo kitajske obveščevalne službe, poroča STA.

TikTok je spletno družbeno omrežje v lasti pekinškega podjetja ByteDance, ki ga je leta 2012 ustanovil Zhang Yiming. Več predstavnikov ameriških oblasti je v zadnjih tednih izrazilo bojazen, da uporablja Peking to platformo v sporne namene, a je njen lastnik zanikal kakršne koli zveze s kitajsko vlado.

Nevarni izziv Priljubljena v SLO Svet Nevarni izziv na TikToku: Posledice so hude, več jih je pristalo v bolnišnici

"Kar se tiče TikToka, ga prepovedujemo v ZDA," je v petek novinarjem na predsedniškem letalu povedal Trump. Dodal je, da bo ukrepal že danes, in sicer z uporabo izrednih ekonomskih ukrepov ali s predsedniškim odlokom.

TikTok je priljubljen zlasti pri mlajših generacijah, ki na njem zelo rade objavljajo in gledajo kratke videoposnetke. Po navedbah AFP ima okoli milijardo uporabnikov po vsem svetu.

Donald Trump | Avtor: Epa Epa

"Mi nismo sovražnik"

Podjetje je ta teden sporočilo, da je zavezano visoki stopnji transparentnosti in med drugim omogoča pregled svojih algoritmov za zaščito svojih uporabnikov in zakonitosti. "Na stotine milijonov ljudi se zbira na TikToku za zabavo in povezovanje, med njimi so tudi ustvarjalci in umetniki, ki si tako služijo kruh," so navedli in poudarili, da niso politično opredeljeni.

"Ne pristajamo na politično oglaševanje in v tem pogledu nimamo nobene agende. Naš edini cilj je ostati živahna platforma, na kateri bo lahko užival čisto vsak," je sporočil direktor Kevin Mayer. "TikTok je postal najnovejša tarča, a mi nismo sovražnik," je dodal.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 5
  • AnzeSmolej 16:31 01.avgust 2020.

    TikTok DEFINITIVNO zbira popolnoma VSE podatke o tebi! Dostop ima do VSEGA kar je na telefonu! VSEGA! To je ugotovilo veliko raziskovalcev. Tudi domači hekerji so objavili posnetke kako in kaj dela TikTok. Tako da ta zadeva je definitivno za ...prikaži več prepovedati! !!! ! !! Itak pa kjer je vakuum se hitro najde nova aplikacija da ga zapolni.

  • Frice 15:02 01.avgust 2020.

    Ha, še eno področje kjer ZDA vedno bolj zaostajajo. Bolj ko zaostajajo, bolj uveljavljajo prepovedi, ker tekmovati več ne morejo.