Svet
5059 ogledov

Najtopleje: Tu bo za novo leto "hotspot" Evrope

Gozd pozimi; sonce pozimi; zima Profimedia
Temperature kot nikjer drugje v Evropi.

Avstrijski vremenoslovci so za prehod med starim in novim letom napovedali toplo vreme "kot nikjer drugje" v Evropi z dnevnimi temperaturami med 18 in 20 stopinjami Celzija. V Avstriji bo tako topleje kot v Italiji, Grčiji in Španiji, trdijo tamkajšnji meteorologi. 

"Samo tam, kjer bo vztrajala megla, bo hladneje, s temperaturami zraka okrog 6 stopinj Celzija," je napovedala Sabina Marth iz osrednjega avstrijskega državnega meteorološkega zavoda. 

V kolikor se bo napoved uresničila, bo Avstrija presegla rekord, ki je bil zabeležen v lanskem letu, ko je bila v Berndorfu izmerjena rekordna temperatura 18,3 stopinje Celzija na starega leta dan, prvi dan letošnjega leta pa so v Köflachu izmerili celo 18,8 stopinje Celzija. 

Tudi v Avstriji tako nikjer sledu o zimi ne glede na čas leta. Mediji pri tem poročajo, da se na prehodu leta in ob božičnih praznikih iz leta v leto bolj čutijo posledice globalnega segrevanja. 

S tem se strinja tudi strokovnjak omenjenga avstrijskega zavoda Alexander Orlik, ki je za medije povedal, da je trend vse toplejšega vremena za božič vse bolj prepoznaven. "To potrjujejo tudi primerjave temperatur zraka med letoma 1961 do 1990 ter med letoma 1991 in 2020, ki je pokazala, da je v glavnih mestih avstrijskih pokrajin postalo topleje za najmanj 2,5 stopinje Celzija." 

Mediji sklenejo še, da naj tisti, ki bi radi za letošnje Silvestrovo uživali v toplem vremenu, pridejo v Avstrijo ne glede na to, da gre za alpsko deželo.

Zima, steklo, mraz, avto Slovenija Pomladne temperature ne bodo trajale dolgo, to nas čaka kmalu po novem letu Oblaki La Niña in El Niño Svet Ugledni znanstvenik: Letos smo imeli srečo, 2023 prinaša nore ekstreme!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.