Svet
37276 ogledov

Ugledni znanstvenik: Letos smo imeli srečo, 2023 prinaša nore ekstreme!

Ljubljana vročina Epa
Iztekajoče se leto je bilo eno najtoplejših, odkar se opravljajo meritve. Prihajajoče leto bo še bolj vroče.

V letu 2023 se bo globalna klima še dodatno segrela, kar bo botrovalo vremenskim ekstremom in naravnim katastrofam, je za Wired dejal ugledni britanski strokovnjak za klimatske spremembe Bill McGuire.

Po podatkih Nase je bilo leto 2022 najtoplejše v zgodovini meritev, kar je po besedah McGuireja presenetljivo, saj je ponavljajoči klimatski ciklus v ekvatorialnem Pacifiku v svoji hladni fazi.

La Niña - kakor meteorologi imenujejo hladnejšo fazo pojava El Niño, traja že od pomladi 2020 in bo vplivna tudi v prvih mesecih 2023. Zatem obstaja velika verjetnost, da se bo ozračje dodatno segrelo, kar bo prineslo številne nevšečnosti, trdi McGuire.

Sneženje Slovenija Slovenija Vreme: Januar prinaša vdor hladnega zraka. To so podrobnosti.

Britanec je napovedal, da je povsem možno, da bo v letu 2023 zabeležena najvišja izmerjena temperatura doslej. Zaenkrat rekord drži kalifornijska Dolina smrti s 54,5°C, nove mejnike pa lahko pričakujemo v jugovzhodni Aziji in na Bližnjem Vzhodu.

V Veliki Britaniji bi lahko večkrat zaznali temperature nad 40 stopinj Celzija, v drugih delih Evrope bi lahko živo srebro prvič preseglo 50 stopinj Celzija.

vročina električno omrežje | Avtor: Epa Epa

Ekstremno vročino bo po McGuirejevih besedah spremljala suša, ki bo močno vplivala na globalno produkcijo hrane. To bi lahko prineslo dodatno rast cen osnovnih živil. Manjši pretok tekočih voda bo vplival na produkcijo hidroelektrarn, posebej bi se lahko na udaru znašel jugozahod ZDA s Hooverjevim jezom in jezom Glen Canyon.

 

La Niña s svojim hladnim vplivom daje manj možnosti za nastanek orkanov nad Atlantskim oceanom. S segrevanjem voda v Mehiškem zalivu bi se tudi sezona tornadov na jugovzhodu ZDA lahko močno okrepila.

Komentarjev 5
  • Avatar luckyss
    luckyss 14:04 28.december 2022.

    Še en v nizu bedastih člankov....Vreme se pač spreminja, kot vedno...Od leta 1880 se je povprečna temperatura dvignila za 1,1 stopinjo celzija, morje naraslo za 2cm in to je to...Od konca zadnje ledene dobe se temperature v glavnem dvigujejo. Imamo ...prikaži večo pa vmes male ledene dobe (Maunderjev minimum 1645 - 1715) ali srednjeveško toplo obdobje, ko je bilo topleje kot danes 950 - 1260...Vse to brez emisijskih kuponov in panike..

  • Avatar Syn
    Syn 10:30 28.december 2022.

    Katera brihtna glava še vedno trobi o globalnem segrevanju?? Takim osebam bi bilo pod nujno bila potrebna rezervacija v kateri od inštitucij za mentalne bolnike.

  • Toma 10:26 28.december 2022.

    Glede na vse oddaje o klimatskih spremembah, smo še vedno v hladnejši polovici vremena kar obstoja zemlja! Ko bomo v toplejši bomo šele videli vraga!

Sorodne novice