Svet
4936 ogledov

Toliko barov ima največja križarka na svetu, krstil jo je Messi

Icon of the seas
1/6
Profimedia Pogled na največjo križarko na svetu.
Dve milijardi ameriških dolarjev vredno plovilo je opremljeno z najnovejšo tehnologijo.

V soboto popoldne je iz Miamija prvič izplula največja križarka na svetu, poimenovana Icon of the Seas. Križarka podjetja Royal Carribbean, ki so jo skoraj tri leta izdelovali v ladjedelnici na Finskem, je daljša od višine Eifflovega stolpa in lahko sprejme več kot 5600 potnikov ter 2350 članov posadke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Križarka, ki je sicer registrirana na Bahamih, se ponaša s sedmimi bazeni, šestimi vodnimi tobogani, zabaviščnim parkom ter več kot 40 restavracijami in bari. V času plovbe naj bi bilo na njej prisotnih tudi več kot 50 glasbenikov in 16-članski orkester.

Kljub temu da je veliko večja od ostalih križark, pri Royal Caribbean navajajo, da ima manjši ogljični odtis zaradi pogona na utekočinjeni zemeljski plin. Okoljevarstveniki pa opozarjajo, da so tovrstni pogonski sistemi za okolje izredno škodljivi zlasti zaradi izpustov metana.

Icon of the seas | Avtor: Profimedia Profimedia

Na ladji je nameščen tudi mikrovalovni sistem, ki lahko odpadne materiale spreminja v plinsko energijo in sistem obratne osmoze, ki po navedbah podjetja ladjo preskrbuje z vso potrebno pitno vodo.

Icon of the Seas je v torek krstil nogometaš Lionel Messi, ki trenutno igra za nogometni klub Inter Miami. Ladja se bo po razprodani prvi plovbi po Karibskem otočju po enem tednu vrnila v Miami.

Leo Messi Icon of the Seas | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 17:56 28.januar 2024.

    Naš opozicijski vodja še vedno stavi na privat jahto. S to križarko bi lahlo naenkrat odpeljal vse zveste podpornike na Karibe on pa na na Mavricijus. No kritiki pa, že omenjajo škodljivost tega plovila gleda na način pogona in posledično onesnažavanja..