Svet
46276 ogledov

Najvišje opozorilo vremenoslovcev

Vreme: Sonce in oblaki Profimedia
Še huje bo.

V Italiji danes v 15 večjih mestih velja najvišje opozorilo zaradi izjemne vročine. Ta že nekaj dni pesti tako sosednjo državo kot več drugih na jugu pa tudi v osrednji Evropi. Ta konec tedna naj bi temperature še naraščale, poročajo tuje tiskovne agencije.

Še včraj je opozorilo zaradi vročine veljalo v desetih italijanskih mestih, danes je njihovo število naraslo na 15. Med njimi so tudi med turisti priljubljeni Rim, Firence, Bologna in Bari. V nedeljo bo opozorilo veljalo še za Palermo, je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa sporočilo zdravstveno ministrstvo.

Vlada v Rimu vsem na ogroženih območjih svetuje, naj se med 11. in 18. uro izogibajo neposredni izpostavljenosti soncu in naj še posebno skrb namenijo starejšim in ranljivejšim.

Blizu rekorda

Najvišja kdajkoli izmerjena temperatura v Evropi je bila 48,8 stopinj Celzija avgusta 2021 na Siciliji in vremenoslovci napovedujejo, da bi se živo srebro v teh dneh lahko povzpelo podobno visoko. Trenutni vročinski val naj bi vrhunec dosegel v začetku naslednjega tedna. Tudi v kasnejših dneh marsikje pričakujejo temperature prek 40 stopinj Celzija.

V Rimu naj bi temperature v ponedeljek dosegle 40 stopinj, v torek pa celo 42 ali 43. S tem naj bi bil presežen rekord iz avgusta 2007, ko so v italijanski prestolnici namerili 40,5 stopinje Celzija.

Vročina ne prizanaša niti severu države, kjer v torek v Milanu pričakujejo 38 stopinj Celzija.

Tudi smrtne žrtve 

V začetku tedna je na severu Italije umrl moški, star nekaj več kot 40 let, ki se je zgrudil zaradi vročine. Glede na poročanje časnika Il Messaggero pa sta v petek zvečer umrla dva amaterska nogometaša, stara 48 in 51 let, ko naj bi ju med tekmo na območju Neaplja najverjetneje zaradi vročine obšla slabost.

Več turistov v državi je utrpelo vročinsko kap.

Nedavno objavljena študija barcelonskega Inštituta za globalno zdravje je ocenila, da je lani zaradi izjemne vročine v Italiji umrlo 18.000 ljudi.

V vročinskem primežu tudi Grčija

Visoke temperature pestijo tudi več drugih držav. V Grčiji so trenutno na vrhuncu vročinskega vala, temperature so v zadnjih dneh že večkrat dosegle ali celo presegle 40 stopinj. Tudi danes naj bi se marsikje povzpele do 41 stopinj.

Najvišjo temperaturo letošnjega leta so v petek namerili v Tebah severozahodno od Aten, kjer se je živo srebro ustavilo pri 44,2 stopinje Celzija, je danes sporočil Nacionalni observatorij v Atenah.

V najbolj vročih urah v prestolnici zapirajo atensko Akropolo. Tudi danes so jo za obiskovalce zaprli ob 11.30 po lokalnem času, znova jo bodo odprli ob 17.30. Prostovoljci Rdečega križa že od četrtka ob vznožju hriba turistom delijo vodo. Več obiskovalcev je v zadnjih dneh na vrhu Akropole, kjer leži Partenon, obšla slabost.

Vročina je dosegla tudi države v osrednji Evropi. Na Češkem ta konec tedna svarijo, da bi lahko temperature presegle 38 stopinj, kar je za to državo izjemno visoko, poroča britanski BBC.

Toča v Ljubljani Slovenija Slovenija Zakaj sploh nastane tako velika toča?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Boschtjan Zupanchich 23:31 15.julij 2023.

    Kaj pa rinejo tja dol v vročo Grčijo zdaj, norci Zblojeni !!! ??? !!! Tja se gre jeseni, ali pa spomladi, ali pa celo pozimi zdaj, ko se Bo Globalno Ogretje razvilo v polni meri , ker NI Popolnoma Nič ...prikaži večč povezano z globalnim onesnaženjem ozračja v kar nas hočejo prepričati Zblojeni Slepi Zavedeni Nepoučeni Zlobni Butasti "znanstveniki" . !!! ! !!!

  • Avatar MuškaKokoš
    MuškaKokoš 17:38 15.julij 2023.

    no pol še ni hudo,ko napišejo extremno ,super itd,pol je pa že joj