Svet
11 ogledov

Napad na novinarko zaradi filma

srebrenica Youtube
Novinarji brez meja so obsodili napad skupine moških in ene ženske na novinarko in urednico bosanskega portala Tačno.net.

"Narava tega napada in sporočila sovraštva proti Galićevi in njeni družini kažejo na nevarnost, ki so ji izpostavljeni," so zapisali Novinarji brez meja. "Pozivamo oblasti, naj storijo vse, da bi družini zagotovili varnost in odgovorne privedli pred sodišče."

Napad se je zgodil, ko je bila novinarka in urednica na sprehodu s prijateljico, in sicer dva dni po premieri njenega dokumentarnega filma Neđo Ljubuški. Film je posvetila svojemu pokojnemu možu Nedeljku Galiću - Neđu, ki je pomagal bosanskim Muslimanom pobegniti iz mesta, da bi se izognili deportaciji med vojno v BiH.

Eno napadalko so identificirali. Gre za Vero Dedić, ki je poskušala preprečiti predvajanje dokumentarnega filma. Med napadom je vpila žaljivke in grožnje.

Galićeva je po napadu poiskala zdravniško pomoč, vendar ni bila hospitalizirana. Ona in njeni otroci so bili žrtve groženj in žalitev nacionalistov že pred prikazovanjem filma, pa tudi po njem. Galićeva je sicer prejela letošnjo nagrado Duško Kondor za pogum civilistov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.