Svet
6515 ogledov

Napad na otroke: Ustavil motor in s čelado udaril napadalca

izgredi v Dublinu
1/4
Profimedia
V Dublinu so po napadu z nožem na pet ljudi, med njimi so bili trije otroci, izbruhnili izgredi. Svoje videnje usodnih trenutkov je podal tudi 43-letni moški, ki je onesposobil napadalca.

43-letni dostavljavec Caio Benicio se je peljal na svojem motorju po centru Dublina, ko je videl, kako je moški z nožem napadel majhno deklico. Nemudoma se je ustavil, sestopil z motorja in s čelado udaril napadalca. "Sploh nisem razmišljal, bilo je po vsem nagonsko in vsega je bilo konec v nekaj sekundah. Padel je na tla. Nisem videl, kaj je bilo z nožem, potem pa so že drugi ljudje pristopili," je povedal za irski The Journal. 

"Sam sem oče dveh otrok, zato sem moral nekaj storiti. Naredil sem tisto, kar bi vsak. Ljudje so bili tam, a niso mogli poseči vmes, ker je bilo oborožen, jaz pa sem vedel, da lahko čelado uporabim kot orožje," je povedal Benicio. 

napad z nožem v Dublinu | Avtor: Profimedia Profimedia

Njegove misli so pri petletni deklici, ki se v bolnišnici bori za življenje. "Molim, samo na to mislim. Videl sem jo v reševalnem vozilu, videti je bila tako ranljiva," je dejal. V skrbeh je, da deklica ne bi preživela. "Če otrok ne bi preživel, bi vedno razmišljal o tem, ali bi lahko bil še hitrejši. Pred časom sem imel operacijo na kolena, zaradi česar sestopam z motorja nekoliko počasneje. Bi lahko bil hitrejši?"

Benicio prihaja iz Brazilije. Na Irsko se je preselil, ko je pogorela njegova restavracija v Braziliji. Upa, da mu bodo nekoč lahko na Irsko sledili tudi njegovi otroci. Žalosten in zaskrbljen je zaradi izgredov, do katerih je prišlo po napadu. Po podatkih policije naj bi jih spodbudili pripadniki skrajno desničarskih gibanj. "Videti je, kot da sovražijo priseljence. Jaz sem priseljenec in naredil sem, kar sem lahko, da bi rešil to deklico," je dejal.

V napadu so bili poleg omenjene deklice ranjeni še dva otroka, stara pet in šest let, ter ženska, stara nekaj čez 30 let. Poškodovan je bil tudi napadalec, ki naj bi po zadnjih podatkih policije bil star nekaj čez 40 let. Kot navaja BBC, naj bi osumljenec imel irsko državljanstvo in naj bi živel v državi zadnjih 20 let. 

napad z nožem v Dublinu | Avtor: Profimedia Profimedia

Razbijali izložbe, zažigali avtomobile

Okoli 18. ure po lokalnem času so na ulicah Dublina izbruhnili izgredi. Prišlo je do spopadov med množico in policisti. Huligani so zažgali več avtomobilov, avtobusov, škoda je nastala na prometni infrastrukturi. 

Izgredniki so plenili po številnih trgovinah v središču mesta. Novinarka irskega The Journal Eimear McCauley je za RTE opisala prizore z ulic: "Moški s palicami so vdirali v trgovine in druga poslopja v bližini ulice O'Connell Street in odhajali z vrečami stvari". Videla je ljudi, ki so "prek družbenih omrežij v živo prenašali dogajanje in hujskali ljudi k neredom. Videla sem tudi veliko mladih fantov, ki so izkoristili priložnost, da so lahko vzeli, kar so lahko in nato pobegnili". 

Preko noči so se razmere v irskem glavnem mestu umirile. Kljub temu je bilo na ulicah več kot 400 policistov. Točnega števila aretiranih policija ni razkrila, sporočili so le, da gre za večje število ljudi. V spopadih med policijo in izgredniki je bilo nekaj policistov poškodovanih, a nihče huje. 

Pravosodna ministrica Helen McEntee je označila izgrednike za "razmeroma majhno skupino ljudi", ki ne predstavlja velikega dela družbe in katerih edini cilj je "povzročiti razdejanje". "To ni povezano z migracijami in ni povezano z majhnimi otroki, ki so v bolnišnici," je dejala. "To so kriminalci in huligani, ki so prišli v središče mesta in izkoristili grozljiv napad na nedolžne otroke za lastno korist."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • Idioti 15:36 25.november 2023.

    Tukaj se vidi , da je oborožitev in nošnja orožja vsakega 10 Izraelca zelo pomembna za splošno varnost v državi . Samo en rafal čez glave in nikjer ne bi bilo nobenega več !

  • LukaMB 20:18 24.november 2023.

    Dajmo prosim lepo rečt pravilno tem migrantom, to so muslimanski zavojevalci in osvajalci, ki nas hočejo islamizirati v bodoče in se skupaj združujejo v združbe glede na vero. Želijo nas spremeniti tako, da bo isto kot pri njih, zakaj jih ...prikaži več pa muslimanske bogate države niso sprejele? Ja zato, ker muslimani tega nočejo, oni hočejo islamizirati EU, ki nikoli ni bila muslimanska tvorba in naši predniki so se borili proti muslimanom in Arabcem.

  • bobubob 17:24 24.november 2023.

    Oblast ščiti sebe, plebs pa se bo moral naučil braniti sam. Včasih pa bo padlo tudi po kaki oblasti. Čim prej toliko bolje. Imamo, kar smo si sami izvolili.