Svet
4 ogledov

Napad na Sirijo vse bližje

Prihod inšpektorjev ZN v Sirijo EPA
Vojaško posredovanje zahodnih držav v Siriji je, kot vse kaže, neizbežno.

Ameriški državni sekretar John Kerry je v ponedeljek zatrdil, da obstajajo nedvoumni dokazi o kemičnem napadu velikih razsežnosti v Siriji 21. avgusta in da obveščevalni podatki močno namigujejo, da za njim stoji režim Bašarja al Asada.

Kerry je novinarjem v State Departmentu dejal, da bodo več informacij objavili v naslednjih dneh, ko naj bi o tem spregovoril tudi predsednik ZDA Barack Obama. Ta je že lani zagrozil, da bi uporaba kemičnega orožja pomenila "prestop rdeče črte" in prinesla spremembo ameriške politike.

Pripravljeni na napad, če se Obama odloči

Dejstva medtem preiskujejo inšpektorji ZN, ki so jim v ponedeljek obisk območja domnevnega napada s kemičnim orožjem skušali preprečiti ostrostrelci. Zaradi tega so odpovedali tudi za danes predvideni obisk prizorišča domnevnega napada, z delom naj bi nadaljevali v sredo. A ZDA tako ali tako menijo, da so preiskovalci do kraja napada prišli prepozno.

"Preiskava ne bo ugotovila, kdo je uporabil kemično orožje, ampak le, ali je bilo uporabljeno. To pa je jasno vsemu svetu. Če režim ne bi skrival ničesar, bi takoj dovolil dostop preiskovalcem. Namesto tega je pet dni preprečeval dostop in nadaljeval z bombardiranjem ter sistematičnim uničevanjem dokazov. To ni obnašanje vlade, ki nima česa skrivati," je dejal Kerry.

Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je medtem v pogovoru za britanski BBC zatrdil, da so ameriške sile pripravljene na začetek napadov na Sirijo, če se za to odloči Obama.

Pripravljeni tudi Britanci

Tudi britanska vojska že pripravlja načrt za vojaško posredovanje v Siriji. Tiskovni predstavnik premiera Davida Camerona je ob tem dejal, da odločitev, kakšen bo odgovor na nedavni napad s kemičnim orožjem v Siriji, še ni bila sprejeta.

"Z našimi mednarodnimi partnerji še naprej razpravljamo, kakšen bi bil pravi odgovor, kot del tega pa pripravljamo rezervni načrt za oborožene sile," je pojasnil tiskovni predstavnik.

"Napadi najodgovornješi do zdaj"

V jordanskem Amanu se je medtem končal dvodnevni sestanek visokih vojaških predstavnikov nekaterih zahodnih in muslimanskih držav, na katerem so razpravljali o Siriji. Po navedbah neimenovanega predstavnika jordanske vojske so na sestanku dosegli "soglasje" glede morebitnega vojaškega posredovanja v Siriji.

"Če bo mednarodna skupnost prisiljena posredovati v Siriji, bi bili omejeni raketni napadi najodgovornejši odgovor," je pojasnil.

Vojaški poveljniki iz desetih držav - ZDA, Velike Britanije, Francije, Italije, Nemčije, Kanade, Savdske Arabije, Katarja, Turčije in Jordanije - niso določili časovnice za napade, saj morajo kakršnokoli vojaško posredovanje odobriti nacionalni voditelji, so se pa strinjali, da bi lahko vojaško akcijo pripravili že ta teden.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.