Svet
7 ogledov

Napad posledica sistemskih napak

bengazi Reuters
Poročilo posebnega odbora o napadu na konzulat ZDA v Bengaziju 11. septembra letos na ameriški strani ni odkrilo nobenega krivca za pomanjkljivo varnost, ampak je ta posledica "sistemskih napak in pomanjkljivosti".

Poročilo, ki ga je naročil State Department, je na podlagi preiskave sestavil poseben odbor za ugotavljanje odgovornosti pod vodstvom upokojenega diplomata Thomasa Pickeringa in nekdanjega načelnika štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA admirala Mika Mullena. V ponedeljek ga je dobila državna sekretarka Hillary Clinton, ki okreva po trebušni gripi in pretresu možganov, v torek pa še kongres.

Pickering in Mullen bosta v sredo poročilo za zaprtimi vrati predstavila v odborih za mednarodne odnose senata in predstavniškega doma. V četrtek pa bosta javni zaslišanji namestnika Clintonove Williama Burnsa in Thomasa Nidesa. Državna sekretarka bi morala pričati sama, a bo do konca tedna na bolniški.

Kriv tudi kongres

Poročilo potrjuje, da v Bengaziju nikoli ni šlo za demonstracije jeznih muslimanov zaradi žaljivega filma o preroku Mohamedu. Administracija predsednika Baracka Obame je namreč v uvodu govorila o demonstracijah, ki so jih izkoristili teroristi. Te izjave so veleposlanico ZDA pri ZN Susan Rice najverjetneje stale položaja državne sekretarke v prihodnjem mandatu Obame.

Za napake in pomanjkljivosti ni odgovoren nihče posebej, ampak menda cel sistem. Odgovoren je tudi kongres, ki je zmanjšal sredstva za State Department in zavrnil številne zahteve po financiranju boljše varnosti. Zaradi tega so višji uradniki zavračali zahteve s terena in vztrajali pri varčevanju.

Poročilo pravi, da obveščevalci niso dobili nobenega konkretnega opozorila, da se na obletnico napadov na ZDA 11. septembra pripravlja napad na konzulat v Bengaziju. Vendar pa je odbor mnenja, da bi morala biti varnost boljša že zaradi datuma in nekaterih prejšnjih namigov.

Popolne varnosti ni

Odbor je podal 29 priporočil za izboljšanje varnosti, Clintonova pa je v spremnem pismu kongresu napisala, da večino tega že izvajajo. Na ambasade in druga predstavništva so poslali več marincev in izurjenih agentov urada za diplomatsko varnost, obenem pa se manj zanašajo na pomoč oblasti držav gostiteljic.

Clintonova v pismu med drugim pravi, da ne bo nikoli mogoče preprečiti vseh terorističnih dejanj in doseči popolne varnosti. "Naši diplomati ne morejo delati v bunkerju in treba je sprejeti določeno mero tveganja za zaščito države, ki jo imamo radi, ter njenih vrednot in interesov po svetu," je menila državna sekretarka ZDA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.