Svet
1868 ogledov

Napad v Franciji, morilec naj bi kričal: "Alah je velik"

Francija napad Profimedia
Morilca je policija že prijela.

V napadu z nožem na šoli v mestu Arras na severu Francije je bil ubit učitelj; napadalec je ranil še enega učitelja in šolskega varnostnika, poročajo agencije. Policija ga je že prijela. 

Osumljenec je Čečen, rojen v Rusiji in nekdanji dijak srednje šole Gambetta, kjer se je zgodil napad, je povedal policijski vir. Bil je na seznamu ljudi, za katere je znano, da predstavljajo potencialno varnostno tveganje, povezane z radikalnim islamizmom, je dodal policijski vir.

Povezano z aktualnim dogajanjem na Bližnjem vzhodu?

Po poročanju lokalnih medijev naj bi napadalec med napadom vzklikal "Alah je velik", a policija tega še ni potrdila. Napadalec je sicer star približno 20 let. Mediji še navajajo, da je umorjeni poučeval francoščino, učitelj športne vzgoje pa je bil poškodovan.

Učenci so bili zaklenjeni v svojih učilnicah, so dodali. Predsednik Emmanuel Macron je odpotoval v Arras, so sporočili iz njegovega urada. Macron je v četrtkovem televizijskem nagovoru narodu pozval Francoze, naj ostanejo enotni in se vzdržijo prenašanja konflikta med Izraelom in Hamasom v državo.

Zaenkrat ni nobenih znakov, da bi bil ta napad povezan z dogodki v Izraelu in na območju Gaze, je Reutersu povedal drug policijski vir.

Prijeli tudi brata

Francosko tožilstvo za boj proti terorizmu je sporočilo, da že začenja preiskavo napada. Aretirali so tudi brata osumljenega napadalca. 

Francija je bila v zadnjih letih tarča vrste napadov islamistov, najhujši med katerimi je bil hkratni napad strelcev in samomorilskih napadalcev na klube in kavarne v Parizu novembra 2015. Leta 2020 je čečenski najstnik obglavil učitelja Samuela Patyja, ker je uporabljal karikature preroka Mohameda med poukom o svobodi izražanja.

Nemčija zaostruje ukrepe

Nemčija medtem v strahu pred antisemitskimi napadi krepi varnostne ukrepe. Nemške oblasti pričakujejo val antisemitskih napadov na judovske objekte v Nemčiji, pa tudi proteste pred veleposlaništvi držav, ki podpirajo Izrael, predvsem ZDA, so v petek poročali nemški mediji, ki poročajo, da oblasti krepijo varnost. ukrepe.

"Povečali smo stopnjo varnosti pred judovskimi objekti v Nemčiji, kot so sinagoge ali šole," je povedal direktor zveznega urada za boj proti kriminalu (BKA) Holger Muench. Pred predstavništvi Izraela in ZDA je pričakovati okrepljene proteste, ne glede na to, ali je bilo izdano dovoljenje za shod.

Hamasov poziv, ciljan na Evropo

Hamas je prek kanala Telegram za ta petek pozval k protestnim shodom po Evropi. Glede na interne datoteke, ki so jih imeli na vpogled nekateri nemški mediji, kot je dnevnik Koelner Stadtanzeiger, zvezni urad ne izključuje možnosti, da bo Hamas povabil svoje privržence k napadom na zgradbe, kot so sinagoge.

Ob tem obstaja nevarnost "spontanih primerov radikalizacije" oseb, ki doslej oblastem niso bile znane kot pripadniki islamistične scene. Glede na to, da je Izrael od nemške vlade zahteval tudi dostavo streliva, BKA pričakuje napade na nemško vojaško industrijo, ne le s strani islamistov, temveč tudi skrajno levičarskih skupin.

begunci Meja Slovenija Hrvaška policija glede nezakonitih migrantov: Mi nismo krivi! Vojna Izrael - Palestina 9. 10. 2023 Zakaj niso ukrepali? Svet "Izrael je tri dni pred napadi Hamasa dobil svarilo od Egipta!"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • LukaMB 19:06 14.oktober 2023.

    Zopet židje čarajo s svojimi dvojnimi agenti in propagando CIA-mi5. Tipično za te posranete.

  • munja 21:57 13.oktober 2023.

    Ja seveda, povabite jih čim več, da bodo delali - kriminal in lenuharstvo - tega imamo že dovolj doma.

  • Kmodri 21:45 13.oktober 2023.

    Vse, ki motijo v imenu Alaha, je treba poslati k njemu!