Svet
20603 ogledov

Pokol v živo predvajal prek Facebooka, nastal srhljiv 17-minutni posnetek

Ko se je 28-letni Avstralec pripeljal pred mošejo Al Noor, je pogledal v kamero in dejal, "Naj se zabava začne".

Avstralec, ki je izvedel teroristični napad v mošeji Al Noor, je imel na sebi kamero in z njo prenašal dogajanje v mošeji prek Facebooka. Znotraj mošeje je 28-letni moški izstrelil več kot 100 nabojev. 

Na kraj je napadalec prišel opremljen z več kosi orožja, na katere je zapisal imena ljudi, ki so v preteklosti po svetu izvedli teroristične napade, in mesta, kjer so se napadi zgodili. 

Pokol v živo predvajal prek Facebooka, nastal srhljiv 17-minutni posnetek, ki so ga v večjem delu že umaknili s spleta.

Kot poročajo tuji mediji, je na posnetku vidno, kako je večkrat mirno napolnil svoje orožje in v žrtve izstrelil več nabojev, da bi se prepričal, da so mrtvi. Med napadom je šel iz mošeje po novo orožje in se vrnil v stavbo ter nadaljeval z morilskim pohodom. 

Pred mošejo je ustrelil žensko, ki je na tleh klicala na pomoč, se usedel v avto in odpeljal s kraja. Ob tem je izrazil obžalovanje, da se ni zadržal dlje in mošeje zažgal.

Nova Zelandija Christchurch teoristični napad Udarili po vernikih Svet Masaker sredi belega dne: Skoraj 50 mrtvih

Nova Zelandija Christchurch teoristični napad | Avtor: Epa Epa

Zgledoval se je po Breiviku

Napadalec je na Twitterju objavil 73 strani dolg manifest, v katerem je napovedal teroristični napad. V dokumentu je napisal, da se zgleduje po drugih napadalcih, med njimi po Andersu Breiviku, ki je pred osmimi leti ubil 77 ljudi. 

V dokumentu je napisal, da ne mara muslimanov in sovraži tiste, ki so se spreobrnili v to vero. Z napadom je želel "pokazati vsem zavojevalcem naših dežel, da to ne bodo nikoli njihove dežele, da so naše domovine samo naše in da, dokler belci živijo, ne bodo nikoli zavojevali naših dežel in nadomestili naših ljudi. Po definiciji je po tem to teroristični napad."

Njegova prva tarča naj bi bila mošeja v Dunedinu, a se je nato odločil, da bo napadel mošejo Al Noor, ker je v njej veliko več vernikov. 

Med ljudmi, ki naj bi ga navdihnili, je izpostavil tudi Candace Owens, gorečo podpornico Donalda Trumpa. 

Nova Zelandija Christchurch teroristični napad 49 mrtvih Svet Vpil je, da so okoli njega mrtvi, nato je vse potihnilo

dezurni@zurnal24.si