Svet
936 ogledov

Napadli tudi Angelo Merkel

Angela Merkel Epa Angela Merkel
Pridobili so osebne podatke in zasebne dokumente več sto politikov, med drugim tudi nemške kanclerke.

Hekerji so v napadu pridobili dostop do osebnih podatkov in zasebnih dokumentov več sto nemških politikov, med njimi tudi kanclerke Angele Merkel, ter pridobljene informacije objavili na spletu. Prizadeti so bili politiki vseh parlamentarnih strank z izjemo skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD), je prvi poročal nemški medij rbb.

Hekerji so na spletu objavili kontaktne informacije, kot so telefonske številke in poštni naslovi zveznih, deželnih in evropskih politikov ter drugih osebnosti, zvezdnikov in novinarjev.

Pojavili pa so se tudi drugi osebni podatki, kot so številke kreditnih kartic, zasebni pogovori in fotografije, ter interni strankarski dokumenti.

Tudi zasebna pisma

Med prizadetimi politiki sta med drugim predsednik Frank-Walter Steinmeier in kanclerka Angela Merkel. Hekerji so med drugim pridobili dostop do več pisem kanclerke. Kako občutljive so objavljene informacije, zaenkrat še ni znano.

Pravosodna ministrica Katarina Barley je ocenila, da gre za hujši napad. "Avtorji želijo škodovati zaupanju v našo demokracijo in njene institucije," je dejala. Ob tem je pozvala k takojšnji preiskavi, da se ugotovi storilce in njihov motiv.

facebook Hekerji Svet Facebook sporoča: Vdrli so v naš sistem, prizadetih 50 milijonov uporabnikov

Kitajci? Rusi?

Nemški notranji obveščevalci od četrtka zvečer preučujejo napad in po informacijah časnika Bild sodelujejo tudi s tujimi obveščevalnimi agencijami. Po sedanjih informacijah v napadu ni bil prizadet interni komunikacijski sistem vlade, naj bi pa hekerji pridobili dostop do podatkov preko programa za elektronsko pošto Microsoft Office.

Kot še piše Bild, naj bi zaenkrat sumili, da so hekerji s Kitajske ali iz Rusije.

Pristnost še ni potrjena

Povezave do ukradenih informacij so se že pred božičem pojavljale na Twitterju, a so jih opazili šele v četrtek, ko so na napad postali pozorni tudi pri poslanskih skupinah. Na profilu, kjer so objavili podatke, že od poletja leta 2017 občasno delijo osebne podatke bolj in manj znanih oseb. Profil naj bi bil del spletne platforme, katere upravljavec ima sedež v Hamburgu.

Zaenkrat tudi še ni znano, ali so objavljene informacije pristne. Upravljavec profila se namreč opisuje z izrazi, kot so preiskovanje varnosti, umetnik, satira in ironija, piše nemška tiskovna agencija dpa.

hekerski napad hekerji Svet Ruski hekerji napadli več ameriških spletnih strani

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.