Svet
2761 ogledov

Napeto med ZDA in Rusijo: Incident nad Črnim morjem

Ameriški vojaški dron Profimedia
V mednarodnem zračnem prostoru nad Črnim morjem je včeraj ruski lovec Su-27 trčil z ameriškim brezpilotnim letalnikom in ga prisilil, da se je spustil do morske površine.

Ruski lovec naj bi namerno letel pred dronom in večkrat odvrgel gorivo. Letalo je nato udarilo v propeler drona, zato so ameriške sile bile prisiljene dron spustiti. Tiskovni predstavnik Pentagona Patrick Ryder je dejal, da je rusko letalo v bližini ameriškega drona letelo 30 do 40 minut.

"Naše letalo MQ-9 je izvajalo rutinske operacije v mednarodnem zračnem prostoru, ko ga je prestrezalo in  rusko letalo, kar je povzročilo zrušitev in popolno izgubo MQ-9," pravijo v poveljstvu oboroženih sil v ZDA.  "Pravzaprav je to nevarno in neprofesionalno dejanje Rusov skoraj povzročilo, da bo obe letali strmoglavili."

Da bi podkrepili svojo različico zgodbe, V ZDA razmišljajo o objavi posnetkov dogodka, je sporočil tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA. 

Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo, da sta dva ruska lovca prestregla dron, a zavrnilo, da sta letali krivi za njegov padec. Po navedbah ministrstva je brezpilotni letalnik namreč po poskusu izmikanja začel naglo padati, pri čemer pred tem ni bilo stika med dronom in lovcema.

Ruski veleposlanik v Washingtonu Anatolij Antonov, ki ga je ameriški State Department v torek poklical na zagovor, je incident označil za provokacijo, ameriške sile pa obtožil, da zbirajo obveščevalne podatke, ki jih nato predajajo Ukrajini.

"Kaj počnejo na tisoče kilometrov stran od Združenih držav? Odgovor je očiten - zbirajo obveščevalne informacije, ki jih kasneje uporablja režim v Kijevu za napade na naše sile in naše ozemlje," je dejal veleposlanik v izjavi, ki jo je povzela ruska tiskovna agencija Tass.

Pentagon ni pojasnil, kakšne naloge je dron opravljal v času incidenta, niti če je bil v tistem trenutku oborožen. Prav tako še ni jasno, kolikšno škodo je utrpel letalnik.

*Fotografija je simbolna

Komentarjev 42
  • Kmodri 19:42 16.marec 2023.

    V mednarodnem zračnem prostoru lahko leti vsak nemotoma, tudi Rusi!

  • lojs 11:57 15.marec 2023.

    človeka ožemi, naj plača davke in treba ga je izmolzti do konca, medtem ko vsi ti kurci razvijajo orožje, ki ga sedaj testirajo in nekateri spet mastno služijo ... katastrofa

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 10:58 15.marec 2023.

    Vohunsko letalo je letelo "na črno" in Rusi bi ga lahko brez pojasnjevanja tudi sestrelili.. ...."Dron je letel z izklopljenimi transponderji in s tem kršil meje začasnega režima zračnega prostora, vzpostavljenega za posebno vojaško operacijo, sporočenega vsem uporabnikom mednarodnega zračnega ...prikaži več prostora in objavljenega v skladu z mednarodnimi standardi,".... Sicer pa nimajo kaj jamrat ob vsem tem orožju in drugi pomoči, ki jo nudijo Ukrajini..(sateliti, NATO vojaki "civili", itd..