Svet
459 ogledov

Napeto ob dnevu spomina na žrtve fojb

Italijanska policija Shutterstock
Napovedani so protesti skrajnih desničarjev in njihovih nasprotnikov.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je ob dnevu spomina na žrtve fojb opozoril, da "ne smemo pozabiti ali zmanjšati pomena pobojev, nasilja in trpljenja optantov iz Istre, Reke in Dalmacije". Kot je pojasnil po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa, gre namreč za del nacionalne zgodovine in neizbrisljivo poglavje, ki opominja na tveganje, ki ga prinašajo skrajni nacionalizem, sovraštvo do drugih narodov in ideološko nasilje.

Italijanska policija Kruto Svet Vozil po Italiji in streljal mimoidoče

Žalne slovesnosti potekajo po vsej Italiji. Med drugim je slovesnost potekala tudi ob fojbi v Bazovici blizu Trsta, udeležila pa se je je predsednica Furlanije-Julijske krajine Debora Serracchiani. V svojem govoru je Serracchianijeva posvarila pred poskusi pisanja zgodovine na novo in instrumentalizacije preteklosti. "Fojbe in obupan eksodus, ki je izpraznil Istro, Reko in Dalmacijo, so bile tragedija, ki mora še vstopiti v kolektivno zavest naroda," je dejala. Oblasti bi se po njenem prepričanju morale bolj zavzeti za skrb za ohranjanje zgodovine.

Po poročanju Radia Slovenija so na slovesnost v Bazovici pripeljali tudi kakih 500 šolarjev iz različnih delov Italije.

V Rimu in Torinu so ob dnevu spomina na žrtve fojb za popoldne napovedani protesti tako skrajnih desničarjev kot njihovih nasprotnikov. Oblasti zato svarijo pred nasiljem, še posebej v luči nedavnih nemirov v mestu Macerata. To je bilo pred tednom dni prizorišče strelskega napada z rasističnim ozadjem, v četrtek pa so se v mestu spopadli privrženci skrajno desne skupine Nova sila in policija.

Podkupnina: Kuverta z denarjem. Od 500 do 5000 evrov Svet Policisti zaradi prejemanja podkupnin v priporu

Dan spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije v Italiji od leta 2004 obeležujejo 10. februarja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.